Izvor: RTS, 03.Feb.2024, 07:05

Ројтерс: Кијев обавестио Белу кућу да планира да смени Залужног; Русија: Пожар у рафинерији због обореног дрона

Рат у Украјини – 710. дан. Руске трупе су током ноћи извршиле напад беспилотним летелицама на Криви Рог у Дњепропетровској области, где је, према наводима украјинских званичника, погођена енергетска инфраструктура. Руски системи ПВО пресрели су током ноћи седам >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << украјинских дронова изнад Белгородске, Волгоградске и Ростовске области, саопштено је из Москве. Ројтерс: Украјинска влада обавестила Белу кућу да планира да смени начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.
Руски ваздушни удари на Херсон, у којима је неколико особа повређено, и лансирање дронова-камиказа са југа, у правцу Одесе, обележили су јучерашња ратна дејства у Украјини.
Према наводима украјинских власти, услед напада на Криви Рог погођена је електроенергетска инфраструктура, па је без струје остало 40.000 људи.
У међувремену, Кијев је саопштио да је од Русије тражио предају тела затвореника погинулих у паду војног транспортног авиона Ил-76, али су из Москве то демантовали.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу поручио је да је пад Ил-76 24. јануара резултат "циничних" акција Украјине, уз тврдње да је авион са украјинским ратним заробљеницима оборен уз помоћ ракета земља–ваздух америчке производње "патриот".
Уз то, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова критиковала је одлуку Европске уније да за помоћ Украјини користи приходе од замрзнуте руске имовине.
С друге стране, немачки парламент одобрио је буџет за 2024. годину у оквиру којег ће за помоћ Украјини бити одвојено 7,6 милијарди евра. Помоћ стиже и из Бугарске, која ће, како је саопштено, испунити обећање и испоручити 100 оклопних возила Кијеву.
Док западни медији извештавају да је Володимир Зеленски одлучио да смени главнокомандујућег војске Валерија Залужног, за украјинску страну стижу и добре вести.
Међународни суд правде изјаснио се надређеним за тужбу коју је Украјина поднела против Русије, оптужујући је за кршење конвенције о геноциду. Тако да случај по тужби поднетој неколико дана од почетка руског напада у фебруару 2022. може да се настави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.