Izvor: RTS, 31.Jan.2024, 17:09

Ко књигама враћа живот у Вршачкој библиотеци?

Вршачка библиотека једна је од свега десетак у земљи која има књиговезницу- радионицу где се оштећеним и похабаним књигама враћа нови живот. Овај занат, изузетно важан за очување библиотечког фонда, полако нестаје, па је вршачка библиотека привилегована што има >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << књиговесца.
Софија Стојановић је књиговезац у градској библиотеци у Вршцу, а то значи да свакод дана бар десетак књига добије изглед као да су нове. Сваку раставља од првог до последњег листа, проверава да ли су странице правилно распоређене, поново их лепи, пресује, изједначава странице и на крају коричи.

“Једна књига, шта ја знам, зависи колико је оштећена, ако није оштећена превише за сат времена завршим посао - раскинем, скроз прегледам да ли неки листови фале, вратим корицу и она изгледа океј - ево овако изгледа … Баш ми се свиђа тај посао, то је ручни посао, а ја са рукама све што могу да радим - спретна сам, како да кажем ... баш волим да радим то”, наводи Софија Стојановић, књиговезац.
За оштећења на књигама нису кривци само корисници библиотеке. Квалитет данашњег повеза је лош, па се и нове књиге брзо распадају.
“Рецимо од десетак књига које данас узмем да радим бар пет су скроз нове, као да нису добро повезане, одмах се растури, испадају листови, а иначе стварно има много посла а књиге дођу у стварно свакаквом стању нека је добро, нека је баш страшна та што је страшна не може да се попрваља, а овако ако фали неки лист то библиотекари иштампају и ја то повезујем нормално и буде као нова”, објашњава Софија.
За вршачку библотеку мала књиговезачка радионица која продужава век трајања књига-пуно значи.
“Књиге су лепљене тако да често долази до оштећења и то наша књиговезница успе лепо да среди и уреди и књиге буду заправо као нове, враћају се на коришћење корисницима, што нама чини и једну уштеду наравно и смањује средства која су нам неопходна за куповину нових књига каже Иван Стојановић, библиотекар.
Нови живот Софија књигама удахњује на машинама старим стотину година, које више личе на музејске експонате него на машине којсе се свакодневно користе, не кваре се а посао одрадјују одлично.. Софија каже да их не би мењала за неке модерније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.