Медведев у Пољској

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Медведев у Пољској

ВАРШАВА -

Руски председник Дмитриј Медведев допутовао је данас у дводневну званичну посету Пољској, од које, како је изјавио пољским медијима, очекује да доведе до квалитетно новог нивоа билатералних односа.

"Потребно је да отворимо пут у будућност, задржавајући >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << притом све најбоље што је повезивало наше земље, наше народе, и трудећи се да дајемо правилне оцене најтежим страницама те историје", рекао је Медведев у изјави пољским новинарима пред посету.

Руски председник је казао да то што је руска Дума (доњи дом парламента) стрељање пољских официра у Катинској шуми признала за злочин Стаљиновог режима представља "промене у друштвеној свести", али да "такве промене не треба да се дешавају само Русији", већ и у друштвеној свести Пољске.

"Потребно је да се појави нови поглед на нову Русију", рекао је Медведев.

Председник Русије је, такође, нагласио да руске власти чине све што од њих зависи да се истражи пад авиона пољског председника Леха Качињског код Смољенска у априлу и додао да је потребно све закључке Међународног ваздухопловног комитета учинити јавним, све до детаља - шта се када дешавало, снимак разговора посаде са диспечерима, одлуке које су се доносиле и фактори који су на њих утицале.

Говорећи о НАТО-у, Медведев је рекао да Алијансу Москва не гледа као претњу, већ напротив гради са њом партнерске односе.

"Русија и НАТО могу да имају нормалне партнерске срдачне односе", рекао је руски председник."У нашој одбрамбеној доктрини се не говори о томе да је НАТО главна претња, већ да неконтролисано ширење НАТО-а може да створи услове за дестабилизовање међународне ситуације, а то, сложићете се, није исто, то је сасвим друга ствар", додао је Медведев.

Медведев ће, како преноси Итар-Тас с, у Варшави разговарати са пољским председником Броњиславом Коморовским и премијером Доналдом Туском.

После разговора двојице лидера биће потписано неколико докумената, између осталог споразум о морском саобраћају и о сарадњи у борби против загађења Балтичког мора, меморандум о сарадњи између тужилаштава, протокол о намерама у вези са формирањем центра за дијалог, декларација о сарадњи у области модернизације привреде, најављено је из Кремља.

Итар-Тас с је пренео изјаву Коморовског да Варшава "може и жели да НАТО и ЕУ граде сарадњу са земљама ван њихових граница што је могуће боље" и да се то тиче "и Украјина а, пре свега, Русије".

Председник Пољске је изразио уврење да његову позицију о непоходности помирења са Русијом одобрава већина становника Пољске.

Руска државна агенција наводи да ће после посете Пољској, руски председник отпутовати за Брисел на самит Русија-ЕУ и у званичну посету Краљевини Белгији.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.