Izvor: RTS, 23.Jan.2024, 13:14

Црногорско тужилаштво подигло оптужницу против Вељовића

Специјално државно тужилаштво саопштило је да је подгоричком Вишем суду предало оптужницу против бившег директора Управе полиције Црне Горе Веселина Вељовића. Оптужница је, осим против Вељовића, предата против још 14 особа за кривична дела стварање криминалне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << организације, два кривична дела кријумчарења, прање новца и злоупотреба службеног положаја.
Специјално државно тужилаштво (СДТ) сумњичи Вељовића да је посредством апликације Скај 22. децембра 2020. године обавестио бизнисмена А. М. да се спрема претрес једног магацина, где су складиштене нелегалне цигарете, и тако злоупотребио службени положај.

"Из доказа прикупљених у извиђају и истрази произлази основана сумња да је окривљени А. М., у 2018. години, створио криминалну организацију која је дјеловала на територији Црне Горе, а чији члан је постао и тадашњи директор Управе полиције и каснији савјетник предсједника Црне Горе за одбрану и безбједност, окривљени В. В. и друга окривљена лица, са циљем бављења кријумчарењем цигарета из Слободне царинске зоне Луке Бар и прањем новца", пише у саопшењу које потписује државни тужилац и портпарол СДТ-а Вукас Радоњић. 
Додаје се да су прикупљени докази из којих произлази основана сумња и да је окривљени бивши директор Управе полиције (УП), остварујући свој задатак у криминалној организацији, злоупотребио службени положај.
"Он је, између осталог, организатору криминалне организације путем криптоване комуникације саопштавао податке прибављене обављањем полицијских послова, а који се односе на планирање извршења доказне радње претресања од стране полиције, према једном члану криминалне организације, чиме му је прибављена корист у виду располагања подацима које није смио добити и стварању временских и просторних услова да члан криминалне организације сакрије предмете кривичног дјела за које се гони по службеној дужности, како их полиција не би пронашла", наводи се. 
У оптужници је предложено да се окривљенима В. В., Н. М. и М. Н. продужи притвор, а да се окривљенима А. М., С. Б., Б. Л., Н. А., Г. Г., Н. Б. и С. Е., који су у бекству или нису достижни државним органима и за којима су расписане међународне потернице, суди у одсуству.
"Коначно, у оптужници је предложено и да се окривљеном С. Б. изрекне мера безбедности одузимања предмета – превозног средства за које постоји основана сумња да је било намењено за извршење кривичног дела кријумчарење", закључује се. 
Вељовић је ухапшен 24. јула 2023. због сумње да је починио кривична дела стварање криминалне организације и злоупотреба службеног положаја, од када се налази у притвору. Осим њега, тада су ухапшени и Н. М. и М. Н.
М. Н. се терети да је имао задатак да примењује насиље и застрашивање по налогу организатора криминалне организације, да набавља ватрено оружје и да га по налогу организатора предаје другим лицима, као и да предузима друге радње по упутствима и наредбама организатора.
Крајем октобра прошле године, Врховни суд је Вељовићу, Н. М. и М. Н., због сумње да су чланови кримналне групе формиране ради шверца цигарета, продужио притвор за још три месеца – до 24. јануара 2024. године.
Потрага за А. М. још је без резултата.
Мркић је, по подацима које је раније добио портал РТЦГ, често боравио у Уједињеним Арапским Емиратима, али није познато да ли је тамо и даље и је ли са том државом било комуникације о евентуалном изручењу.
Одбијено јемство Одбрана бившег директора УП понудила је јемство од 928.000 евра како би му било омогућено да се брани са слободе, што је подгорички Виши суд одбио. То је други пут да је јемство за Вељовића одбијено.
Један од Вељовићевих бранилаца, адвокат Михаило Волков, крајем новембра је Вишем суду у Подгорици предао предлог за ново јемство који се, како је тада казао углавном састоји од некретнина које су за Вељовићеву слободу понудили чланови његове породице, у чему су помогли и пријатељи.
Како је писао портал РТЦГ, крајем октобра судија за истрагу Вишег суда у Подгорици одбио је понуђено јемство Вељовића. Он је тада за слободу понудио имовину у Мојковцу чија је вредност процењена на 585.000 евра.
Понудио је две куће и земљиште у родном Мојковцу, као и кућу у којој живе његова браћа, осморо деце и мајка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.