Арабија помаже да се одржи стабилност цена нафте

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Арабија помаже да се одржи стабилност цена нафте

ВАШИНГТОН -

У јеку стручних прогноза, да ће због глобалног економског опоравка доћи до наглог пораста цене нафте, Саудијска Арабија истиче да ће настојати да одржи стабилност на тржишту, преноси из Вашингтона "Радио Глас Америке".

Бивши саудијски амбасадор у Вашингтону, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << принц Турки ал Фајсал, каже да ће његова земља још деценијама играти важну улогу у сектору енергетике.

Принц Турки је говорио ових дана на Универзитету Рајс, у Тексасу.

Током сусрета са представницима индустрије и академских институција, утицајни саудијски принц истакао је преданост своје земље одржавању стабилности тржишта нафте.

Огромне резерве црног блага

Без обзира на кретање тражње, рекао је он, Саудијска Арабија ће моћи да утиче на светске цене нафте, јер поседује огромне резерве од најмање 260 милијарди барела.

"Како се буде повећавала тражња, посебно у Кини и Индији, краљевина ће је, у сваком случају, подмирити", рекао је принц.

Он је позвао земље, као што су Кина и Индија, да прецизније саопштавају податке о својој енергетској потрошњи.

"Да би тржишта могла да функционишу исправно, потребно је обезбедити да све земље буду подстакнуте да објављују драгоцене податке о својим енергетским набавкама и потрошњи", каже принц Турки.

Он је критиковао заговорнике енергетске независности САД. Помињући недавну експлозију на платформи "Дипвотер хорајзон", компаније "Бритиш петролеум", принц је рекао да се несрећа догодила због експлоатације нафте на високо ризичним местима.

"Ићи, дословце, на крај света да би се дошло до нафте, није најмудрија дугорочна енергетска стратегија, нарочито када земље, као што је Саудијска Арабија, имају толико нафте, која се може експлоатисати на безбедан начин".

Африка може снабдевати Европу енергијом из алтернативних извора

Принц Турки је нагласио да његова земља подржава алтернативне изворе енергије, као допунске. Он је говорио о настојањима Саудијске Арабије на повећању производње природног гаса и соларне енергије, као и о изградњи енергетске мреже за шири регион.

"Количина соларне енергије, која би могла да се прикупи у нашем региону и у Северној Африци, могла би да подмири потребе целе Европе".

Мада су неки експерти скептични према тако амбициозним плановима, сарадница Института "Бејкер", Ејми Мајерс Џафи, говорила је о великим потенцијалима.

"Све земље Блиског Истока пате од несташице енергије. Било би од пресудног значаја, ако би Саудијска Арабија преузела вођство у изградњи електричне, или гасоводне мреже у региону", каже Џафи.

Што се тиче апела за већом транспарентношћу, у извештавању о енергетским набавкама и потрошњи појединих земаља, Џафи је указала да постоје неке непознанице у вези са растом енергетске тражње Кине.

"Да ли је то повезано са стварањем резерви, или је последица раста кинеске привреде? У недостатку правог одговора, долази до флуктуације цена", каже Џафи.

Она је, међутим додала, да Саудијска Арабија и друге земље, такође, треба да буду транспарентније у обелодањивању процена својих резерви и производних капацитета.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.