Izvor: RTS, 21.Jan.2024, 22:55

После четири сата паузе поново лете авиони са београдског аеродрома – разлог одлагања грешка у контроли долазних путника, могућа кашњења

На аеродрому "Никола Тесла" дошло је до привремене обуставе летова јер су путници на одлазном терминалу морали поново да прођу кроз обавезну контролу због пропуста у праћењу долазних путника од стране надлежних служби. Авиони су поново полетели након четири сата >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << паузе.
Током четири сата, између 17.15 и 21.29, са Аеродрома "Никола Тесла" није полетео ниједан авион.
Министарство унутрашњих послова саопштило је да је услед грешке у функционисању служби оператера на Аеродрому "Никола Тесла" у Београду, око 17 часова у транзитној зони дошло до мешања путника који су допутовали из Скопља, са другим путницима који намеравају да путују ка европским и светским дестинацијама, а над којима је претходно извршена контрола прегледа лица и пртљага.
"Због ове ситуације, а ради обезбеђивања потребних услова за безбедност вазухоплова и путника, захтеви аеродромског особља према Министарству унутрашњих послова били су да се заустави даља пасошка контрола на излазу из земље и улазак нових путника у транзитну зону, док се не изврши пражњење транзитне зоне и поновни безбедносни преглед свих лица која се налазе у тој зони, који иначе обавља особље оператера Аеродрома 'Никола Тесла', по Закону о ваздушном саобраћају", наводи се у саопштењу МУП-а.
Из наведених разлога је привремено била обустављена пасошка контрола, која је нормализована после три сата, а полицијски службеници Управе граничне полиције предузимају све послове и задатке из своје надлежности, како би спречили задржавање на излазу из земље, речено је из МУП-а.
Са Аеродрома "Никола Тесла" око 20.20 су саопштили да је Министарство унутрашњих послова завршило безбедносну проверу терминала, да се сви путници враћају у зграду и да се очекује нормализација саобраћаја у најкраћем могућем року.
Око сат касније, полетео је први авион. Реч је о лету "Ер Србије" за Барселону који је по реду летења требало да полети у 17.10.
Јечменица: Оператер аеродрома сноси одговорност за настале проблеме Верица Јечменица, помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изјавила је да је "до застоја у раду аеродрома Никола Тесла дошло услед грешке у функционисању служби оператера на Аеродрому" и да "оператер аеродрома сноси једини одговорност за проблеме који су настали".
"Путници који су слетели у 16.16 сати летом из Скопља одвезени су аутобусом грешком на погрешан гејт где су ушли у транзитни део и помешали се са путницима који су прошли безбедносне провере. На захтев оператера београдског аеродрома МУП је у 17.22 сати прекинуо пасошку контрола на излазу из Србије", прецизирала је Јечменица, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Јечменица је рекла да је са Аеродрома "Никола Тесла" каснило 17 летова Ер Србије и да је та авио-компанија отказала вечерашње летове за Берлин, Франкфурт и Дизелдорф.
"Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наложило је излазак инспекција које ће по завршетку поступка надзора покренути поступке против оператера и одговорних лица према Закону о ваздушном саобраћају. Јавност ће бити обавештена о резултатима надзора. Авио компаније које су претрпеле штету решаваће своје односе са оператером аеродрома који је за штету одговоран", поручила је помоћница министра Верица Јечменица.
Ер Србија: Вечерас и сутра ујутро ће доћи до одступања у планираном реду летења Kомпанија "Ер Србија" саопштила је да ће вечерас и сутра ујутро доћи до одступања у планираном реду летења и да је могуће да поједини летови касне и до два сата због ванредног прегледа одлазног терминала aеродрома "Никола Тесла".
Kако се наводи у саопштењу, Министарство унутрашњих послова Републике Србије наложило је поподне ванредни преглед одлазног терминала због  грешке у праћењу редовних токова долазних путника од стране надлежних служби београдског аеродрома.  
"Услед поменутог ванредног прегледа, могуће је да ће доћи до одступања у планираном реду летења у вечерашњем и сутрашњем јутарњем таласу саобраћаја Ер Србије. Очекује се да ће поједини летови у јутарњем таласу каснити и до два часа", саопштила је Ер Србија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.