Izvor: RTS, 21.Jan.2024, 07:06

Гутерес: Право Палестинаца на сопствену државу сви морају да признају; Бен Гвир: То никада нећемо прихватити

Сукоб Израела и Хамаса – 107. дан. Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе у Кан Јунису. Тврди да се ту налази примарна база Хамаса. Власти у Гази то демантују, и тврде >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ИФД гађа цивиле, стамбене објекте и болнице. Генерални секретар УН Антонио Гутерес поручује да право Палестинаца да изграде сопствену државу морају сви да признају. Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир одговара да Израел тако нешто неће никада да прихвати.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху негирао је да је председнику САД Џозефу Бајдену рекао да не искључује могућност стварања палестинске државе.
Нетанјахуов коментар дошао је након што је Си-Ен-Ен, позивајући се на особу упознату са разговором, известио да је Нетанјаху рекао Бајдену да његове јавне изјаве од претходног дана, у којима изгледа да одбацује идеју стварања палестинске државе – нису имале за циљ да искључе тај исход у било ком облику.
Огласио се и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, који је поручио да право Палестинаца да изграде сопствену државу морају сви да признају.
Израелски министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир одговорио је да никада неће прихватити стварање палестинске државе.
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 24.000, саопштило је Министарство здравља из Газе. Како је навело, у нападима је убијено 24.927 Палестинаца, а рањено  62.388.
И током јучерашњег дана израелске снаге извеле су рације широм Западне обале, и ухапсиле 22 Палестинца, укључујући жене и децу, саопштио је Клуб палестинских затвореника. Тиме се укупан број ухапшених Палестинаца од 7. октобра попео на 6.115.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. У израелском нападу на јужни Либан убијен је припадник Хезболаха и још један либански држављанин, изјавила су два безбедносна либанска извора.
Председник Ирана Ебрахим Раиси обећао је да ће казнити Израел за напад у којем је убијено пет припадника Иранске револуционарне гарде у Сирији, јавили су државни медији.
Снаге централне команде САД уништиле су три противбродске ракете које су Хути планирали да лансирају према јужном делу Црвеног мора, саопштила је америчка војска.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.