Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 07:05

Хитна помоћ неће бити иста – у марту почиње реконструкција

Завод за ургентну медицину Града Београда, који сви познајемо као Хитну помоћ поред ауто-пута, мора да буде у стању да одговори на захтеве за ургентну помоћ свих 11 градских општина. Зграда Хитне помоћи изграђана је 1960. године и од тада није обнављана. Вест је да већ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у марту почиње реконструкција. Све ново, биће и веће и боље али до тада ће се сналазити по старом.
Деценијама запослени у Хитној помоћи чекају нову зграду. Када је ова грађена, пре више од 60 година, ту је радило 150 људи, данас их је више од 900. Имају 120 возила и гаражу која прокишњава.
Милан Неђић, начелник Техничке службе Хитне помоћи каже да запослени немају адекватне услове – немају гардеробу, нема довољно паркинг места, а кол-центар не задовољава потребе.
Гаража, радионица, перионица, кол-центар... Радови би требало да почну већ у марту. На месту постојеће гараже градиће се нова, 30 одсто већа, са радионицом и перионицом, а на првом спрату биће образовни центар.
Др Ивана Стефановић из Хитне помоћи каже да ниједан факултет не може да вас оспособи да радите у хитној помоћи.
"Знање које тамо стекнете морате прво овде да увежбате, да стекнете вештине, па тек онда да тако увежбани изађете на терен. И сада замислите да тај простор буде много већи, да буде са једном контролном собом где ћете моћи да снимате екипу како она ради, а онда у једној просторији за брифинг да они виде себе где су погрешили, како су радили, тако данас раде највећи симулациони центри на свету", каже др Стефановић.
На другом спрату биће кол-центар. Из садашњег скученог простора преселиће се у 120 квадратних метара. 
"Много је тешко радити у пријемно-тријажном центру, мислим да је то најтежи део посла хитне помоћи, јер не видите пацијента, не знате ко је саговорник, неко тешко може да вам објасни. Скоро смо имали случај аутистичне особе која је предавала позив за родитеља који се срушио, замислите колико је тешко тим људима који сада немају свој простор него седе једни до других, на много мање места", рекла је Стефановићева. 
За време реконструкције, Хитна помоћ се неће селити Док буду трајали радови, Хитна помоћ се неће исељавати.
"Радило би се у три фазе. Док се изводи прва фаза, ми ћемо бити у овом делу, где се сада налазимо. То јесте сложена прича, а ми се припремамо да прође што безболније и да грађани не осете никакве последице тих радова", каже Милан Неђић.
Посао би требало да буде завршен за две године. Тада ће целокупна служба Хитне помоћи имати три пута већи простор опремљен по светским стандардима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.