Izvor: RTS, 16.Jan.2024, 07:07

ИДФ шири офанзиву против Хамаса; Хути: Наставићемо са нападима у Црвеном мору док агресија на Газу не престане

Сукоб Израела и Хамаса – 102. дан. Израелска војска саопштила је да су њене копнене снаге почеле да делују у Нусеирату, у централном делу Појаса Газе, ширећи даље офанзиву против Хамаса. Поручује да само војни притисак на Хамас може да доведе до ослобађања талаца. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 24.000, саопштило је Министарство здравља из Газе. Из УН упозоравају да велику већину убијених у Гази чине жене и деца. Хути поручују да ће наставити са нападима у Црвеном мору док агресија на Газу не престане.
Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је "интензивна фаза" копнене офанзиве на северу Газе завршена, те да ће ускоро бити завршена и око града Кан Јуниса на југу Појаса Газе.
Наводи да су њене копнене снаге почеле да делују у Нусеирату, у централном делу Појаса Газе, ширећи даље офанзиву против Хамаса.
Поручује да само војни притисак на Хамас може да доведе до ослобађања талаца.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха, а у израелском граду Ранани, догодила су се три синхронизована напада, једна особа је убијена а најмање 17 повређено.
Рације и пуцњава и на Западној обали. Убијена су три Палестинаца, више њих је рањено, а неколико је ухапшено, преносе палестински медији.
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 24.000, саопштило је Министарство здравља Газе.
Како је навело, у нападима је убијено 24.100 Палестинаца, а рањено 60.834.
Реаговао је генерални секретар УН Антонио Гутерес и саопштио да велику већину убијених у Гази чине жене и деца. Поручио је да ништа не може да оправда колективно кажњавање палестинског народа. 
Огласила се и Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (UNRWA) и поручила да је на делу највеће расељавање Палестинаца од 1948. године.
Дошло је и до новог напада Хута у Црвеном мору, гађали су амерички брод и упозорили да ће наставити са нападима све док агресија на Газу не престане.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.