Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 21:09

Озбиљне претње или изборна година у Хрватској - чији је Јадран, некадашњи брод југословенске ратне морнарице

Црногорски министар одбране Драган Краповић поручио је хрватском колеги Ивану Анушићу да Хрватска не може уцењивати Црну Гору потезањем питања власништва над бродом "Јадран" само зато јер је чланица Европске уније. Школски брод "Јадран" власништво некадашње југословенске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ратне морнарице још од далеке 1933. године кад је једрењак саграђен у Хамбургу, једно је од нерешених питања сукцесије бивше СФРЈ. Од 1991. године налази се у Црној Гори, а право на власништво полажу и Хрватска и Црна Гора.
Црногорски министар одбране Драган Краповић поручио је хрватском колеги Ивану Анушићу да Хрватска не може уцењивати Црну Гору око питања власништва над бродом "Јадран" само зато јер је чланица Европске уније.
Скандал и фаулови Ова реакција црногорског министра одбране стигла је пошто је хрватски министар одбране Анушић у суботу, 13. јануара, током боравка у Црној Гори поводом Дана хрватског народа, отказао сусрет с Краповићем због његових ставова о броду "Јадран". 
Најновија дешавања у вези са бродом “Јадран” су скандал са доста фаулова са више страна, оценио је председник Демоса и биши министар иностраних послова Миодраг Лекић, а преносе црногорске "Вијести".
Први проблем је протоколарног карактера, каже Лекић, како је заказана посета, са којим планираним садржајем, којим местом одржавања и на основу којих критеријума.
Зашто је отказана посета хрватског министра одбране "Не у главном граду, што је општа пракса. Да ли је све ишло без тога, са почетним импровизацијама... па су затим почела и ‘изненађења’, љутње, изјаве, напетости... све до неозбиљности у порукама”, коментарисао је Лекић отказивање састанка између хрватског и црногорског министра одбране у суботу у Тивту.
Црногорски министар Краповић је у изјави за портал РТЦГ рекао: "Ако колега Анушић мисли да може уцењивати Црну Гору само зато што је Хрватска чланица ЕУ, онда је направио погрешну процену. Ја ћу се као министар искључиво понашати у складу с интересима Црне Горе, а његове нападе разумем као потврду исправности политике Црне Горе коју спроводим као министар."
Он је раније рекао да сматра да је Анушић политизовао причу око власништва над бродом "Јадран" због тога што се Хрватска налази у изборној години.
Црногорски министар додаје и да сходно потписаним споразумима после распада Југославије Хрватска нема право да тражи школски брод "Јадран".
Црногорско и хрватско гледиште се апсолутно разилазе Анушић је с друге стране, објаснио да је Краповић својим изјавама јасно дао до знања да су његови ставови потпуно на супротној страни од оних које он, и као потпредседник владе Хрватске и министар одбране, заступа.
"Ти ставови који су изречени нама су апсолутно неприхватљиви", поручио је Анушић у изјави за РТЦГ.
Треба подсетити да спор између Хрватске и Црне Горе траје већ деценијама, заправо од 1991. године када је школски брод "Јадран" из Сплита допловио у Тиват на ремонт и због ратова и распада Југославије ту и остао. 
Хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман већ је говорио да ће се, у случају да се Црна Гора и Хрватска билатерално не договоре око питања власништва над бродом "Јадран", ићи на међународну арбитражу.
Једрењак "Јадран" саграђен је 1933. године у Хамбургу за потребе некадашње југословенске ратне морнарице. Брод је напуштен 1941. године. Узели су га Италијани и променили му име у "Марко Поло". После рата, враћен је Југославији. 
Хосовци запретили да ће доћи по брод Неколико припадника Девете бојне Хрватских одбрамбених снага (ХОС) присуствовало је прошле седмице изложби о школском броду “Јадран” у Сплиту, а снимљена је и видео-порука за Црну Гору.
“Вратите нам наш школски брод ‘Јадран’ који сте узели из Сплита, јер ћемо доћи по њега у Црну Гору”, поручио је један од припадника ХОС-а, при чему су га остали подржали, преносе црногорске "Вијести".  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.