Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 21:00

Економски форум у Давосу - обнова поверења у доба ратова и криза

У Давосу је почео годишњи састанак Светског економског форума са око 3.000 званица, више од 100 представника држава, влада и међународних организација. У фокусу овогодишњег Форума највећи глобални изазови - од рата у Гази и Украјини до задуживања земаља и вештачке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << интелигенције.
У идиличном амбијенту швајцарског зимског центра, креатори светске политике и економије и ове године расправљају о кључним темама за будућност планете. У Давос стиже кинески премијер Ли Ћанг, нови аргентински председник Хавијер Милеј, француски председник Емануел Макрон, амерички државни секретар Ентони Блинкен, саветник за националну безбедност Џејк Саливен и представници глобалних компанија. Турска прескаче форум због става организатора о Израелу.
На посебном панелу разговараће се о миру у Украјини, на којем ће се обратити и председник Володимир Зеленски. 
"Људи који су учествовали у преговорима знају нашу позицију и поштују је. Учествовао сам у готово свим преговорима до сада. Никада нисам чуо од наших партнера и пријатеља да дискутују о било каквом компромису за који знају да је неприхватљив за нас, укључујући питање Крима", рекао је Андреј Јермак, шеф кабинета председника Украјине.
Русија, чији званичници већ годинама не долазе на Светски економски форум, поручује да је без Москве залудан сваки разговор о будућности Украјине.
"То је само разговор ради разговора. Тај процес не може бити усмерен према постизању било каквог резултата и из тог разлога ми не учествујемо. Без нашег учешћа свака расправа је лишена било каквих изгледа да се оствари резултат", рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.
Скуп у Давосу и ове године прате протести антиглобалиста, бораца против климатских промена и неједнакости у свету. Уочи форума, британска невладина организација "Оксфам" објавила је суморан извештај о све драстичној разлици између супербогатих и сиромашних.
"Ушли смо у деценију подела у којој је пет најбогатијих људи у свету удвостручило богатство од 2020. године, док је 60 одсто популације, односно готово пет милијарди људи, још више осиромашило. Веома често овде у Давосу славе милијардере, али мислим да је знак огромног неуспеха то што је 800 милиона људи у свету гладно, а то је десетина глобалне популације", каже Амитаб Бехар, извршни директор Оксфама.
Разлика између богатих и сиромашних вероватно ће се повећати, упозорава Оксфам, наводећи да сиромаштво у свету неће бити искорењено још најмање 200 година, ако се овакви трендови наставе.
Више од половине водећих економиста очекује да глобална економија ослаби ове године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.