Izvor: RTS, 15.Jan.2024, 10:50

ИДФ уништио Хамасово складиште оружја у Кан Јунису; САД обориле још једну крстарећу ракету у Црвеном мору

Сукоб Израела и Хамаса – 101. дан. Израелска војска је саопштила да је прешла у нову фазу рата и да је сада усредређена на јужни део енклаве. ИДФ је саопштио да је уништено складиште оружја које користи Хамас у Кан Јунису. Укупно 24.100 Палестинаца је убијено, а 60.834 је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << повређено од почетка рата Израела са Хамасом у Гази, саопштило је министарство здравља које води Хамас.
Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) настављају са операцијама у Појасу Газе. Делују у свим деловима енклаве, са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу, где је скоро два милиона људи привремено смештено, након почетне фазе усредсређене на чишћење северног дела Појаса Газе укључујући и град Газу.
Тврде да су у Кан Јунису током протеклог дана убиле пет оперативаца Хамаса, док су на северу Газе убијана још четворица.
Огласио се и Хамас који је саопштио да је да су "многи" израелски таоци држани у Појасу Газе вероватно убијени и окривио Израел за њихову судбину.
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе попео се на 23.968, саопштило је Министарство здравља Газе.
Како је навело, у нападима је рањено њих 60.317.
Реаговао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби и саопштио да су САД "интензивно" разговарале са Израелом о преласку на операције "нижег интензитета" у Гази.
Огласио се и лидер Хезболаха Хасан Насрала, који је поручио да ће наставити са сукобима са израелским снагама на граници са Либаном до краја израелске офанзиве у Гази, док су Хути запретили да ће наставити са нападима у Црвеном мору све док не престану напади на Газу.
Хиљаде грађана широм Лондона, Париза и Берлина се окупило како би пружили подршку Израелу и захтевали пуштање на слободу талаца који се налазе у Појасу Газе.
Више од 50 земаља изразило подршку тужби против Израела.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.