Која је година данас? Различити календари, различите године! Ово су календари који постоје у свету – за већину сигурно нисте чули (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jan.2024, 13:48

Која је година данас? Различити календари, различите године! Ово су календари који постоје у свету – за већину сигурно нисте чули (ФОТО)

Српска Нова година је празник који се слави 13. јануара, као почетак нове године по Јулијанском календару. Овај празник подразумева повратак празничне еуфорије, а велики број ресторана вечерас организује разне програме. Општепознато је да се широм света у различитим временским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << интервалима дочекује Нова година, као да и су у свету прихваћени различити календари. Фото: elements.envato.com Јулијански календар 2024. година Јулијански календар је увео Јулије Цезар 45. године пре нове ере и користио се у целој Европи до 16. века, када су државе почеле да прелазе на Грегоријански календар. На првом васељенском сабору у Никеји 325. године хришћанска црква је прихватила Јулијански календар за свој званичан календар.
Грегоријански календар 2024. година Као модификација јулијанског календара, први га је предложио калабријски доктор Алојзије Лили, а прогласио га је 1582. године папа Гргур XИИИ, по коме је добио име, путем папске буле Интер грависсимас. Његове године се броје од године рођења Исуса Христа.
Календар Милутина Миланковића 2024. година Ревидирани јулијански или Новојулијански календар, Мелетијин календар, познат још и као Трпковићев и Миланковићев календар, уопштени је назив за усвојену редакцију новог календара на свеправославном Конгресу на челу са васељенским патријархом Мелетијем IV одржаним у Цариграду 1923. године, а која је предложена од Милутина Миланковића, тада професора небеске механике на Београдском Универзитету. Календар се као грађански календар не налази у званичној употреби ни у једној држави у свету.
Византијски календар 7532. година Византијски календар је био календар званично употребљаван у Византијском царству – Источном Римском царству од 988 и владавине Василија II, до пада царства 1453. Такође је коришћен у земљама под византијским утицајем.
Корејски календар 4357. година Традиционални Корејски календар је лунисоларни календар који је, попут традиционалних календара осталих источноазијских земаља, заснован на кинеском календару. Датуми се рачунају од корејског меридијана, церемоније и фестивали потичу из корејске културе.
Грегоријански календар је званично уведен 1895, али старије генерације и даље рачунају традиционалне празнике и године старости по старом календару. Највећи фестивал у Кореји данас је Сеол-нал („Непознати“ или „нови“ дан), традиционална Корејска нова година.
Кинески календар 4721. година Кинески календар је лунисоларни календар који се користи у Кини, а са извесним модификацијама, и још неким земљама Далеког истока. У данашњој Кини се за већину свакодневних активности користи грегоријански календар, али се кинески још користи за обележавање традиционалних кинеских празника попут Кинеске нове године, Дуан Ву фестивала и Фестивала средине јесени, као и у астрологији, за бирање повољног датума за венчање или отварање неке зграде.
Јеврејски календар 5784. година Јеврејски календар или жидовски календар је годишњи календар који се користи у јудаизму. Он одређује дане жидовских празника, прикладне делове Торе за јавна читања, Јахрцајте (датуме жаљења за преминулим члановима родбине), и специфичне дневне псалме који се читају. Такође је у званичној употреби у држави Израел. Користиле су се два најважнија облика календара: опсервацијски облик који се користио пре уништења Другом храма 70. године, и темељен на посматрању месечевих мена, те облик заснован на правилима кога је први описао Мајмонид 1178. године, а који је усвојен у прелазном периоду између 70. и 1178. године.
Етиопски календар 2016. година Етиопски календар, познат и као Ге’ез календар, главни је календар који се користи у Етиопији, а такође се користи и у литургијске сврхе различитих хришћанских деноминација у Еритреји. Заснован је на александријском, коптском календару, који потиче од старог египатског календара. Као и код јулијанског календара, свака четврта година је преступна, без изузетка. Година почиње 29. или 30. августа по јулијанском календару. Разлика од седам или осам година између етиопског и грегоријанског календара потиче од различитог прорачуна датума Благовести (Исусовог зачећа).
Фото: PrtSc/Instagram/geografija_insta Персијски календар 1402. година Ирански календар, познат и као Персијски или Џалалов календар, соларни календар је који се данас користи у Ирану и Авганистану. Почиње сваке године на прољећну равнодневицу прецизно одређену астрономским осматрањима из Техерана (око 52,5° ИГД, по којем је одређено и Иранско стандардно време) и Кабула, што га чини прецизнијим од грегоријанског календара, али је и теже одредити када ће бити неки одређени датум.
Бенгалски календар 1431. година Бенгалски календар или Бангла календар је традиционални соларни календар који се користи у Бангладешу и источним индијским државама Западни Бенгал, Асам и Трипура. Први дан године је празник Пôхела Боисхакх и то је 14. април у Бангладешу одн. 15. април у Индији. У Асаму то одговара ери Бхаскар, названој по камарупанском краљу, Бхаскарварман-у. Број бенгалске године је увек за 593 мањи од грегоријанске (н. е.) у периоду од бенгалске до међународне нове године, одн. за 594 мањи пре Похела Боишаха.
Будистички календар 2568. година Будистички календар се користи на континенталној Југоисточној Азији (Камбоџа, Лаос, Тајланд, Бурма), а такође и на Шри Ланки, у неколико сличних облика. То је лунисоларни календар са месецима од, наизменично, 29 и 30 дана. У правилним интервалима се умећу преступни дан и 30-дневни месец. Сви облици, осим модерног, почивају на оригиналној Сурyа Сиддханта-и из 3. столећа (што је утицало и на разне Хинду календаре).
Асирски календар 6773. година Модерни Асирски календар је уведен током 1950-тих, инспирисан старим вавилонским календаром. Као и тај календар и асирски је лунисоларни календар, асирска нова година је с првим знаковима пролећа. Календарска ера је утврђена на 4750. пне. на основу процене датума првог храма у Ашуру у Средњем убаидском периоду, нарочито из низа чланака објављених у асирском магазину Гилгамеш.
Хинду календар 2081.година Хинду календар, такође назван Панчанга, један је у низу лунисоларних календара који се традиционално користе на индијском потконтиненту и југоисточној Азији, са даљим регионалним варијацијама за друштвене и хиндуистичке верске сврхе. Они усвајају сличан концепт мерења времена на основу звездане године за соларни циклус и прилагођавања месечевих циклуса сваке три године, али се разликују по релативном нагласку на лунарном циклусу или соларном циклусу и називима месеци и када разматрају Нова година почиње.
Исламски календар 1445. година Исламски календар или Муслимански календар познат и као Хиџри календар, је календар који се користи за датирање догађаја у многим муслиманским земљама и универзално за одређивање исламских светих дана. У даљем тексту конкретно се описује практиковање Исламског календара код Бошњака.
То је лунарни календар са 12 лунарних месеци у свакој години, која траје око 354 дана. Пошто је оваква година око 11 дана краћа од соларне године, исламски значајни дани су, мада фиксни по свом календару, сваке соларне године око 11 дана раније.
Sociolog savetuje kako da se rešimo strahova: Jednostavno je i možete da uradite u svakom trenutku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Која је година данас? Различити календари, различите године! Ово су календари који постоје у свету – за већину сигурно нисте чули (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.