Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 10:04

Положаји Хута поново гађани током ноћи, Савет безбедности о ситуацији у Црвеном мору

Не смирује се ситуација у ширем региону Блиског истока - америчка војска је и ноћас гађала положаje Хута у Јемену. Вашингтон не очекује велики број жртава у нападима и верује да ће Хути покушати да узврате. Један од лидера Хута каже да је агресија више земаља на Јемен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << брутална, неоправдана и криминална, и да неће одвратити Јемен од подршке Палестини.
Америка и Британија напале су 30 локација у Јемену током ноћи користећи више од 150 пројектила, наводи Пентагон. На мети су били радарски положаји Хута.
Очекује се да ће Хути узвратити, а већ је испаљена противбродска балистичка ракета која нија погодила ниједан брода. Амерички председник Бајден је упутио јасно упозорење Хутима.
''Постараћемо се да одговоримо Хутима ако они наставе са нечувеним понашањем. Мислим да су Хути терористичка група. Kада је реч о Ирану, већ сам упутио поруку Техерану, они знају да не би требало ништа да раде, Иран не би желео рат са нама. Акција протекле ноћи била је успешна, није било цивилних жртава", рекао је Џозеф Бајден, председник САД.
Представник Хута Ел Машат осудио је нападе Америке, Британије и Израела на положаје Хута у Јемену.
"Амерички, ционистички и британски ратни бродови који су напали нашу земљу биће легитимни војни циљеви. Израелски бродови који иду ка окупираној Палестини и даље ће бити наша мета, без обзира на агресију на јеменски народ. Међународна пловидба у Арапском и Црвеном мору је безбедна за све, осим за израелске бродове или оне који иду у палестинске луке. Непоколебљивост народа Јемена је јака а решење је у заустављању израелске агресије против Палестинаца у Појасу Газе, а не у агресији на Јемен", рекао је Махди ел Машат, председник Врховног политичког савета Хута.
Демонстрације у Сани У Сани су одржане антиамеричке и антибританске демонстрације због напада на положаје Хута. Окупило је више хиљада људи који прете агресорима одмаздом.
"Шаљемо поруку Британији а посебно Америци да ће платити велику цену због ове агресије. Окупљени су дали дозволу војном руководству Хута да одговори на нападе на мору, копну, на више нивоа", навео је Абдулрахман ел Ануми, представник медија Хута.
"Постало је јасно целом јеменском народу да је Америка највећи непријатељ, зло, први и последњи помагач Израела. Дошли су до наших мора и гађали нас јер ми подржавамо Палестинце", рекао је Kалед ел Дари, присталица Хута.
Нова седница Савета безбедности У Њујорку је, после најновијих напада на Хуте у Јемену, одржана још једна седница Савета безбедности посвећена ситуацију у Црвеном мору.
Амбасадори Америке и Велике Британије бранили су те ударе као легалне и сагласне међународном праву, док руски амбасадор каже да су нападачи прекршили резолуцију Савета безбедности о Црвеном мору.
"Циљ напада био је да се спрече Хути у настављању безобзирних удара на пловила и комерцијалне бродове у Црвеном мору и Аденском заливу. Ти удари су били неопходни и били су сразмерни, и у складу су са међународним правом, Америка, према повељи Уједињених нација има право на самоодбрану", рекла је Линда Томас-Гринфилд, америчка амбасадорка у УН.
"Напади Хута на бродове морају престати, позивамо их поново на деескалацију. Британија је посвећена сарадњи са међународном заједницом и Саветом безбледнсоти како би се отклонила та међународна претња'', навела је Барбара Вудворд, британска амбасадорка у УН.
"Са великим жаљењем констатујем да смо сада суочени са оружаном агресијом групе држава против једне земље. Такозвана међународна коалиција предвођена Америком и Британијом, и њихови савезници себе називрају престоницама глобалне правде", рекао је Василиј Небензја, руски амбасадор у УН.
"Америка и Британија су покренуле ваздушне нападе на циљеве у Јемену, што води даљој ескалацији напете ситуације у региону Црвеног мора. Kина је веома забринута јер је Црвено мора кључна рута за превоз робе и енергената", навео је Џанг Ђун, амбасадор Кине у УН.
Због напада на положаје Хута цена нафте БРЕНТ први пут је од почетка године достигла 80 долара за барел.
Америка је забринута, каже председник Бајден док је званични Лондон израдио план цена енергената, а један од њих је поскупљење нафте за више од 10 долара по барелу и пораст цене природног гаса за 25 процената.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.