Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 07:02

Напољу минус, радници на улици - које мере заштите спроводе послодавци

Први дани нове године донели су нам снег, али и мраз. Колико је напољу хладно најбоље знају они којима је радно место на отвореном. Нису сигурни шта им више смета – јулске врућине или ледени јануарски дани.  
Јагодинско скијалиште ушло је у шесту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << годину постојања. Град је купио топ за оснежавање, али може да ради само на минусу. И не може да ради сам.

"Три ноћи заредом су биле температуре које су дозвољавале да се прави снег. Према договору, двојица колега раде напољу, док су двојица унутра", каже Иван Вулић, радник на топу за оснежавање у Јагодини.
Ради се на мразу и без замене Има и оних који немају замену. "Кад смо на метли хладно је, али издржавамо", каже један радник.
Издржавају и други који раде на отвореном – у грађевинарству, шумарству, рибарству, на путевима. Добор је што је негде могуће увести и другачији режим рада. 
"На снази је, од новембра прошле године, режим зимског одржавања путева и трајаће до 31. марта. Углавном се не раде интензивније позиције, попут асфалтирања, пресвлачења и фарбања. Ради се на рашчишћавању осолина и одрона и превентивном одржавању система за одводњавање како се не би акумилирала води", наводи Зоран Стојисављевић, извршни директор и руководилац штаба зимске службе "Путеви Србије".
Министарство рада за РТС наводи да је послодавац дужан да у хладним данима примени одређене мере како би заштитили запослене.
Оковани и авиони Није мраз донео проблеме само људима који морају да раде на отвореном. Лед је оковао и авионе на аеродрому "Никола Тесла", па су летови каснили.
Интерном контролом утврђено је да оператор аеродрома није предузео све законске мере у циљу ефикасног спровођења летова – првенствено у погледу одлеђивања и спречавања залеђивања авиона, саопштило је цивилно ваздухопловство Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.