Izvor: RTS, 12.Jan.2024, 02:58

САД и Британија напале положаје Хута у Јемену

Сукоб Израела и Хамаса – 97. дан. САД и Велика Британија извршиле су нападе на више положаја Хута у Јемену. Званичници Хута потврђују да је до напада дошло, као и да су извршени и у главном граду Јемена. Ово је први удар на Хуте у Јемену од како је ова група почела да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << испаљује беспилотне летелице и ракете на теретне бродове у Црвеном мору у новембру.
Јуче је почео дводневни поступак пред Међународним судом правде у Хагу по тужби Јужноафричке Републике против Израела за наводно почињени геноцид током рата у Појасу Газе.
Тврдњом да је Израел, у борби против Хамаса, прешао све границе, почело је сведочење Јужноафричке Републике, која сматра да је учињен геноцид над Палестинцима.
Заступници Јужноафричке Републике тврде да је Израел имао "геноцидну намеру" против Палестинаца у енклави, као и да је "прешао границу", прекршивши два члана Конвенције о геноциду. 
Преторија захтева хитну обуставу тромесечне израелске војне офанзиве у Гази. Међутим, израелско Министарство правде не очекује да ће Међународни суд правде у Хагу захтевати од Израела да прекине рат у Појасу Газе.
Огласио се и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и поручио да су лицемерје и лажи представљени највишем суду УН, додајући да би оптужба Јужне Африке против Израела за наводни геноцид у Гази могла да се догоди само у свету окренутом наглавачке. 
САД поручују да је Међународни суд правде важан, али да су оптужбе против Израела неутемељене.
Саслушање представника Израела заказано је за данас.
Истовремено, широм Појаса Газе настављене су операције израелске војске у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу. Најжешће борбе воде се у Кан Јунису.
Министарство здравља у Гази, саопштило је да је од 7. октобра у израелским нападима убијено 23.469 Палестинаца. Број повређених порастао је на 59.604.
На изјаве појединих чланова израелске владе о принудном измештању цивила из Појаса Газе реговао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ који је поручио да је то неприхватљиво.
"Инсинуације о принудном измештању су потпуно неприхватљиве", навео је Борељ. 
У међувремену су се огласили и јеменски Хути, који су поручили да ће одговорити на сваки евентуални амерички напад на ту групу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.