Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 23:17

Прве анализе после потонућа барже са ђубривом: Нема промена физичко-хемијских особина воде

Прве анализе узорака воде реке Дунав, након потонућа барже "Лола - 5" која је превозила азотно ђубриво, показала је да нема промена органолептичких особина воде реке (боја, мирис и видљиве отпадне материје), односно да су параметри у оквирима I и II класе квалитета површинских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << вода, саопштило је Министарство заштите животне средине.
Агенција за заштиту животне средине је током дана обавила ванредно узорковање воде Дунава на профилу Нови Сад у 07:30, 10:30, 13:30 и 16:20 часова, наводи Министарство.

"Резултати првих анализа показали су да су се у прописаним границама кретале вредности општих физичко хемијских параметара као што су pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, амонијачни азот, нитрати, нитрити, ортофосфати, укупан фосфор и хемијска потрошња кисеоника", саопштило је Министарство.
Узорци су допремљени у лабораторију Одсекa за контролу квалитета воде и седимента у Новом Саду, како би се наставило са детаљнијим анализама на укупан органски угљеник, укупан азот и органски азот, чији се резултати ускоро очекују.
Министарство заштите животне средине наставиће да обавештава јавност о резултатима даљих анализа, који се прикупљају.
Натоварена баржа "Лола - 5", коју је вукао немачки брод потонула је у 00.40 сати код Бачке Паланке. До незгоде је дошло када је брод ударио у стуб моста који спаја граничне прелазе Бачка Паланка-Илок, на територији пловног пута реке Дунав у Републици Хрватској.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.