Поларни медвед угинуо од птичјег грипа, први такав случај у свету

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Jan.2024, 21:07

Поларни медвед угинуо од птичјег грипа, први такав случај у свету

Поларни медвед преминуо је од птичјег грипа што је први овакав забележен случај у свету, саопштиле су власти савезне америчке државе Аљаске. Фото: WikimediaCommons/Mfmilan Претпоставља се да је медвед, који је пронађен мртав у Уткиагвику, најсевернијем региону Аљаске, заражен тако што >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је јео лешеве морских птица, наводи британски Телеграф.Из медведа су узети узорци бриса и утврђено је да је медвед био позитиван на сој Х5Н1 птичјег грипа, који се проширио на скоро сваки континент од 2021. године.
„Ово је забележени први случај поларног медведа са птичјим грипом, икада“, рекао је државни ветеринар Аљаске, доктор Роб Герлах.
Смрт је додатни доказ способности соја Х5Н1 да се шири и зарази сисаре, што је изазвало бојазан да би вирус могао једног дана да мутира и пређе на људе.Широм света, сваке године хиљаде морских паса, фока, лисица, чак и мачака, умиру од инфекције, уз милионе птица.
Иако се већина сисара зарази тако што једе мртве птице, постоје све јачи докази да се Х5Н1 може проширити директно између одређених врста.
Додаје се да је могуће да су на Аљасци још неки медведи угинули од птичјег грипа, али то није забележено, јер документовање случајева у било којим дивљим животињама-сисраима може бити тешко, посебно у удаљеним областима као што је Уткиагвик.
Утицај Х5Н1 се већ осећа у најудаљенијим областима на планети.
Broj poginulih u zemljotresu u Japanu povećan na 94, a broj nestalih na 200

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Поларни медвед угинуо од птичјег грипа, први такав случај у свету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.