Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 21:01

Патријарх Порфирије: Мир долази онима који се за њега опредељују

Патријарх српски Порфирије изјавио је у Пећкој патријаршији да мир, који нам је свима потребан, долази као дар Божји ономе и онима који се за тај пут опредељују.
У порти манастира Пећка патријаршија, патријарх Порфирије дочекао је Србе из Гораждевца, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << највећег српског села у Метохији и њиховој деци уручио дарове. Рекао је да мир, који нам је свима потребан, долази као дар Божји ономе и онима који се за тај пут опредељују.

"А тај и такав мир подразумева унутрашњи мир, мир са Богом који не може магијским путем доћи до нас. Он је резултат и наше молитве, и нашег труда да једни друге разумемо, да ма колико понекад били различити, превазиђемо сваку разлику и будемо близу једни другима. Да будемо отворени једни за друге, да можемо да слушамо и чујемо једни друге, да разумемо да смо једни другима неопходни и потребни и поред свих разлика и међусобних супротности", рекао је патријарх у говору.
Додао је да, када имамо у себи то опредељење и такав мир, и када тај и такав мир инвестирамо у шири контекст, онда он може уродити и миром на ширем плану и контексту.
"Мир и у себи и око себе и на ширем плану се не може постићи ако ми сејемо из себе немир, ако инвестирамо немир. Немир никада не може произвести мир. Ма колико понекад неко мислио и покушавао да сејући немир оствари свој циљ тако што ће сејући немир насилно постићи мир. Можда на тренутак то и реализује, али свако сејање, инвестирање немира са жељом да се постигне мир, макар он на изглед и привремено био постигнут, то је само нови плод, ново семе за нови циклус немира", поручио је Порфирије.
Како је рекао, научила нас је историја, наши појединачни животи и наше појединачне стазе да мир није никада резултат искључиво и само наших напора и подвига и да је мир духовна вредност, духовна категорија.
"Зато је важно да разумемо, да прихватимо, да усвојимо Бога који се рађа у људском телу, долази међу нас и који каже мир својим даром и чије име мир, када то поставимо као темељ, пре или касније Бог ће дати да имамо мир у себи, у својим породицама, са својим комшијама, у своме народу, али онда бити и снажни и чврсти и спремни да будемо у миру и са другима и другачијима. И да разумевајући ми и усвајајући мир будемо они који ће бити носиоци мира и потпора и инспирација и другима да то исто разумеју", рекао је патријарх.  
Трећег дана посете Косову и Метохији, патријарх Порфирије обишао је и манастир Високи Дечани где су га дочекали игуман манастира отац Сава и владика Рашко-призренски Теодосије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.