Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 19:18

Велики кашаљ у Србији – пријављена, али не и проглашена епидемија

У Србији је, до последњег дана 2023. године, пријављено 909 случајева великог кашља, односно пертусиса, саопштио је Институт за јавно здравље "Милан Јовановић Батут". Пријављена је епидемија у Београду, као и породична епидемија због два оваква случаја у Бору. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
На територији Србије је, 31. децембра 2023. године, пријављено 909 случајева пертусиса, или великог кашља, због чега је, на територији Београда, пријављена епидемија, саопштио је Институт Батут.
Истовремено, због два случаја пријављена је и породична епидемија у Бору.
Највећи број оболелих од пертусиса је пријављен на територији Јужнобачког округа и Града Београда, док је највећа учесталост оболелих у односу на број становника забележена у Јужнобачком и Јужнобанатском округу, саопштио је Батут.
Шта је пертусис (велики кашаљ) Пертусис или велики кашаљ (у народу познат и као @магарећи кашаљ”) је веома заразна  бактеријска инфекција која захвата дисајне путеве (респираторни тракт). Узрокује га бактерија bordetella pertussis која се може наћи у усној дупљи, носу и ждрелу заражене особе.
Симптоми се развијају најчешће седам до 10 дана након изложености узрочнику, а у неким случајевима и након 21 дан. На почетку болести симптоми подсећају на обичну прехладу уз благо повишену температуру и благи кашаљ.
Унутар две недеље кашаљ постаје све тежи са све чешћим епизодама са зацењивањем. Напади болести се јављају током ноћи, а онда постају све учесталији током дана и могу трајати месец до два.
Болест може имати озбиљан клинички ток без обзира на узраст, а животно угрожавајућа је код новорођенчади и одојчади. Код трећине оболелих у првој години живота потребна је хоспитализација, а смртни исход региструје се код један одсто хоспитализованих.
Терапија антибиотицима је терапија избора код пертусиса. Да би била ефективна, мора се започети унутар две недеље од почетка болести. Њоме се уклањају узрочници болести из носа и ждрела и ограничава се ширење инфекције на друге особе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.