Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 20:52

Иран, експлозиван повратак Исламске државе

Исламска држава преузела је одговорност за два самоубилачка напада у којима су, у среду у иранском граду Керман, страдале 84 особе. Иран је, одмах после напада, оптужио САД и Израел за подстицање непријатељства против власти у Техерану. Пре две недеље, у истом региону >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у нападу Исламске државе убијено је 11 припадника иранских снага безбедности.
Свега 24 часа трајала је напетост између Ирана и Сједињених Америчких Држава око напада на масу која је прусуствовала обележавању годишњице убиства генерала Касима Солејманија, пре него што је одговорност за две експлозије и смрт 84 особе преузела Исламска држава.
Омар ел Мовахид и Сејфула ел Муџахид детонирали су прслуке испуњене експлозивом у Керману, док се ка гробу команданта Револуционарне гарде Касима Солејманија кретала маса Иранаца.
Генерал Солејмани, који је био један од кључних архитеката моћи Хезболаха, убијен је почетком 2020. године у нападу беспилотних летелица на његов конвој у Багдаду. Одобрење за тај напад издао је тадашњи амерички председник Доналд Трамп.
Тачно четири године касније, бомбаши самоубице активирали су експлозив током обележавања Солејманијевог убиства, што је готово моментално изазвало додатне тензије у ионако напетим односима између САД и Ирана.
"Иза овог терористичког напада стоји Израел, као одговор на шамарчине које добија од бораца покрета отпора у Гази. Одговор на овај кукавички напад ће бити одлучан", рекао је ирански министар унутрашњих послова, Ахмад Вахиди.
Исламска држава је преузела одговорност неколико часова пошто је серија америчких званичника као починиоца овог напада, који су осудиле скоро све западне државе и Савет безбености УН, навела радикалне исламисте, који су последњих месеци били прилично активни у суседној иранској провинцији Белочистан.
Пре две седмице, у нападу исламске државе, такође у Белочистану, убијено је 11 припадника Исламске државе, која већ годинама на различите начине покушава да подрије власти у Техерану. 
Уједно, ово је био највећи терористички напад у Ирану од када су, 1979. године,  иссламски револуционари са власти срушили режим шаха Резе Пахлавија.
Кључ раздора лежи у настојањима шиитских власти Ирана да преузме потпуну политичку контролу над Блиским истоком, што истовремено жели и сунитска Исламска држава.
Иако је Израел током претходних петнаестак година извео низ напада на иранске научнике и званичнике који се повезују са Револуционарном гардом или нуклеарним програмом, власти у Тел Авиву, до сада, нису финансирале или изводиле нападе на окупљања цивила.
У нападу у Керману је, осим 84 убијене, рањено више од 250 особа, од којих се 220 још увек налази по болницама.
Последњи напад за који је Исламска држава преузела одговорност догодио се у октобру 2022. године у Ширазу, када је убијено 13 особа.
Ирански, али и амерички аналитичари сматрају да је све ове нападе организовао авганистански огранак Исламске државе, познат и као ИСИС Корасан, који је натеран у илегалу од када су власт у тој држави преузели талибани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.