Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 19:05

Како је доктор Бојић постао жртва преваре – апелује на грађане да буду опрезни

Директор Инститита за кардиоваскуларне болести "Дедиње" проф. др Милован Бојић обавестио је јавност да је на друштвеним мрежама, коришћењем вештачке интелигенције, приказивањем његове слике и измишљеног интервјуа, у коме је коришћен његов генерисан глас, грубо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << злоупотребљено његово име и личност.
На интернету су се појавили рекламе лажног садржаја на којима наводно Милован Бојић препоручује известан препарат за бољу циркулацију као изузетно ефикасан.
"Мене су пријатељи звали непосредно после новогодишњих празника, после саме Нове године, да их зову пријатељи из бивших југословенских република, да ли ме познају и да ли имају везу да дођу до таблета које ја рекламирам, јер су практично плануле, нестале по Босни и Хрватској. Ја сам био ужаснуст и питао о чему се ради. Међутим, није први пут да неко објављује са мном измишљене интервјуе и да их објављује на омотима препарата које продају, односно рекламирају или дистрибуирају", наводи Бојић.
Убрзо је стигло и саопштење из Клиничко-болничког центра "Дедиње", у коме се између осталог каже да ово неетичко коришћење имена професора Бојића у лажном промовисању таблета против високог крвног притиска представља озбиљно кршење медицинских стандарда и доводи у питање поверење пацијената, угрожавајући професионални интегритет и струку.
"Апелујем на све грађане да буду јако опрезни, да не наседају на куповину препарата за које не постоји сигурност, иза којих не стоји научна и стручна компонента", поручује Бојић.
Права мета оваквих огласа су лаковерни људи који, с обзиром на то да тај лек наводно препоручује наш врхунски кардиолог и не сумњајући у то да је реч о превари, наручују лажни препарат и угрожавају своје здравље.
"Употреба генерисаног говора преко вештачке интелигенције ме је толико зачудила, јер то личи заиста на мој говор и само онај ко ме ко боље познаје када дубље загребе и одгледа тај филм, видеће да то ипак нисам ја. Тамо се помиње на ијекавици, ја не говорим крвни судови него крвне жиле", додаје Бојић.
Професор Бојић је покренуо поступак пред Одељењем за борбу против високотехнолошког криминала Вишег тужилаштва у Београду. Видећемо какав ће бити епилог. У сваком случају упозорење грађанима да не наседају на овакве и сличне рекламе за лекове преко друштвених мрежа. Упозорење и свима да би закон о коришћењу вештачке интелигенције требало донети што пре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.