Izvor: RTS, 04.Jan.2024, 00:56

Трамп поднео жалбу Врховном суду због уклањања са гласачког листића у Колораду

Бивши амерички председник Доналд Трамп упутио је Врховном суду САД захтев за интервенцију након што је највиши суд Колорада одлучио да му онемогући да се у тој држави кандидује за реизбор следеће године.
Врховни суд Колорада је 19. децембра тесном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већином забранио бившем председнику Доналду Трампу да се у тој савезној држави кандидује на предстојећим председничким изборима. Као разлог за забрану наведена је побуна против институција 6. јануара 2021. године.
Због тога је Трамп Врховном суду САД упутио захтев за интервенцију због одлуке суда у Колораду, пренео је Ројтерс.
Још након доношења одлуке суда у Колораду, било је речено да ће самим подношењем жалбе одлука бити стављена на паузу што је довољно да Трамп задржи своје место на унутарстраначким изборима за номинацију, уколико жалба не буде брзо решена.
То је био први пут у историји да се користи Одељак 3, 14. амандмана Устава САД за дисквалификацију председничког кандидата.
Трампови адвокати су јуче упутили жалбу суду у Мејну који је такође дисквалификовао бившег председника уочи избора следеће године.
У поднеску су навели да је државна секретарка Мејна Шена Белоуз била пристрасна приликом доношења одлуке и додали да поступак није изведен у складу са законом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.