Izvor: RTS, 03.Jan.2024, 12:38

Излио се Дунав у Новом Саду - данас врх таласа, а после два дана стагнације опадање водостаја

Већ неколико недеља, водостај Дунава расте, а у многим местима, прешао је границу редовне одбране од поплава. На неким местима, у Новом Саду, река се већ излила. Божидар Белош каже за РТС да ће значајно опадање уследити у наредним данима. Код Београда се не очекују >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << значајни проблеми, каже хидролог Дејан Владиковић.
Дунав је на неким местима изашао из свог корита, у местима која су у близини река, попут Рибарског острва, Камењара, Шодроша, Официрца, Бећарца и Штранда, али је овај водостај још увек далеко од границе ванредне одбране од поплава.
Током јучерашњег дана водостај Дунава је био на 562 центиметара, према прогнозама РХМЗ-а, данас ће он достићи свој врхунац односно 568 центиметара.
Божидар Белош из "Вода Војводине" рекао је за РТС да је водостај јутрос у седам сати износио 575 центиметара, што је пораст за 13 центиметара у односу на јуче.
"Очекује се да ће у току 24 сата доћи до неког мањег пораста од овог. То би требало да буде дан када ће се достићи пик овог таласа код Новог Сада“, напомиње Белош.
Белош је рекао да ће после тога сигурно уследити дан или два стагнирања, око нуле, један центиметар горе-доле, да би после тога дошло до значајнијег опадања у наредним данима.
Најугроженија подручја су шпиц Рибарског острва, Камењар, викенд насеља дуж целе обале су под водом, затим ритови који се налазе на десној страни сремачког дела тока Дунава, Ковиљко-петроварадински рит на левој страни испод Новог Сада. Све је то под значајном количином воде.
Граница од 450 центиметара редовне одбране од поплава је пробијена пре неколико дана.
Белош каже да је 450 граница за проглашавање редовне одбране на десној страни Дунава, а за леву страну реке она је 550 – и ту су проглашене мере редовне одбране, а оне се зансивају на редовном осматрању и обилажењу свих деоница, сектора, извештавању о променама или проблемима до којих долази на тим секторима.
"Ми смо у току викенда и за време празника све то одрадили и констатовали одређене потешкоће, пре свега, на затварању неких устава за испуштање атмосферских вода које нису извесно време коришћене и то је добар тест за предстојећи период када се могу очекивати виши водостаји него што је овог момента у Новом Саду да се санације и мале поправке одраде у предстојећем периоду", истакао је Белош.
Према његовим речима, није евиднтирано да је за Нову годину била оваква ситуација.
"Узрок су релативно повишена температура са повишеним атмосферским падавинама па то утиче и на делимично топљење снега на Алпима", закључио је Белош.
Код Београда се не очекују значајнији проблеми Говорећи о београдским рекама, хидролог Дејан Владиковић рекао је да се сутра у Земуну врх таласа.
Код Београда се не очекују значајни проблеми, постоје тачке које су угроженије као код  Небојшине куле, насеље Партизан на Ади Циганлији, али се не очекују проблеми као код Новосађана, рекао је Владиковић.
"Следећих десет дана очекујемо да ће Дунав бити у мањем опадању, а нови пораст на реци Сави због киша у Словенији, и на подручју Горског Котара, али много мање него претходни таласи", закључио је Владиковић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.