Izvor: RTS, 03.Jan.2024, 00:18

Трамп тражи поништавање одлуке којом је дисквалификован са избора у Мејну

Бивши амерички председник Доналд Трамп затражио је од суда у Мејну да поништи одлуку државне секретарке којом је уклоњен са гласачких листића на изборима у тој савезној држави због наводне улоге у нападу његових присталица на Капитол 6. јануара 2021. године. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Трампови адвокати су у поднеску навели да је државна секретарка Мејна Шена Белоуз била пристрасна приликом доношења одлуке и додали да поступак није изведен у складу са законом.

Такође, рекли су да Белоуз није имала правна овлашћења да донесе одлуку о дисквалификацији Доналда Трампа са председничких избора у Мејну.
"Државна секретарка је направила више грешака и поступила је на хировит и произвољан начин", навели су Трампови адвокати.
Трамп је прошле недеље уклоњен са гласачког листића на председничким изборима у Мејну, на основу клаузуле из 14. амандмана америчког Устава, због његове наводне улоге у нападу на Капитол 6. јануара 2021. године.
Тим амандманом је забрањено обављање јавне функције онима који су "учествовали у побуни".
Одлука је уследила након децембарске пресуде Врховног суда Колорада којом је Трамп искључен са избора у тој савезној држави.
Трамп и његов тим одбацују наводе да је бивши председник учествовао у побуни и траже од Врховног суда САД да се огласи тим поводом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.