Izvor: RTS, 01.Jan.2024, 15:45

Нереди у новогодишњој ноћи у Немачкој и Француској

Најмање 15 полицајаца повређено је у новогодишњој ноћи у ватрометима широм Берлина, а приведено је око 300 изгредника, од којих многи због кршења Закона о експлозивима, пише немачки лист Билд. У Француској је у новогодишњој ноћи лакше повређено 40 полицајаца, а запаљено >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је 745 возила.
Билд наводи да је у Горњем Палатинату, у Баварској, осамнаестогодишњак преминуо од повреда које је задобио од петарде, наводи Билд.
У Берлину се поновио прошлогодишњи сценарио, када су избили нереди у којима су изгредници користили петарде и ракете за ватромет, а немачка полиција је пријавила серију напада на припаднике хитних служби, али и обичне грађане.
Иако је полиција проценила да ће Нојкелн, један од 12 берлинских округа, бити највећа жаришна тачка, испоставило се да је простор испред Црвене градске куће код Александерплаца постао место међусобних сукоба, где је око 500 људи, углавном младих, напали једни друге петардама и ракетама које су испалили право у масу.
Нападнути су и полицајци, а забележено је и неколико хапшења.
Полиција је растерала групу код чувене Нептунове фонтане и почела да проверава ко има ватромет, након чега је група од 200 људи почела да гађа полицајце пиротехничким средствима.
Нереди су избили и у Лихтенрадеу, јужном предграђу Берлина.
Полицајци су на лицу места идентификовали 18 лица и код њих пронашли недозвољена пиротехничка средства.
У Нојкелну су запаљене су барикаде од дрвених палета, али их је полиција убрзо уклонила.
Полиција је растерала и групу која је узвикивала пароле против Израела.
"Ово је Нојкелн, Немачка је негде другде“, рекао је један од изгредника новинару Билда.
Пиротехничким средством је погођено и возило Хитне помоћи, али, на срећу, није било последица.
Под заштитом полиције, ватрогасци из Берлина угасили су пожар у дому пензионера у Нојкелну, а наводно је ватромет улетео кроз прозор.
Спасиоци су указали помоћ људима који су се нагутали дима.
У болнице у Берлину примљено је 10 особа са тешким повредама од пиротехничких средстава.
На Констаблервахеу, централном тргу у Франкфурту на Мајни, ситуација је била на ивици ескалације, пошто је стотине младих људи у више наврата гађало петардама остале слављенике и полицајце.
Снаге реда су их убрзо растерале, а ухапшено је 20 људи, наводи Билд.
До 3.000 изгредника окупило се у модерном лајпцишком кварту Коневиц, где су подметнули ватру и напали полицијску станицу бацајући каменице, а полиција је употребила водене топове.
На Аугустусплацу, тргу у Лајпцигу, неколико људи је повређено од петарди, а полиција је саопштила да је међу повређенима троје деце старости 6, 9 и 12 година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.