Izvor: RTS, 29.Dec.2023, 18:17

Петковић Лајчаку: Оштар протест због одлуке Приштине о наплати наводног дуга за струју

У писму специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изразио је оштар протест и забринутост поводом одлуке владе у Приштини у вези са наплатом наводног дуга за струју према оператору система >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преноса и тржишта електричне енергије КОСТТ-у, сазнаје Танјуг у дипломатским круговима.
Та наплата би, према најавама у Приштини, била извршена делом из средстава буџета општина са српском већином на северу Косова, а делом из Развојног фонда за север КиМ. Београд се, како је Петар Петковић навео у писму, оштро противи оваквом сценарију и захтева хитну реакцију ЕУ како би се спречила намера Приштине да отме средства Фонда.
Петковић је у писму истакао да су наводи на којима се заснива одлука апсолутно нетачни и неутемељени, и да сама намера да се од Развојног фонда за Север једнострано одузму средства за било какву намену изузев оних које су предвиђене Споразумом о царинама и Развојном фонду за Север из 2013. године, које се пре свега тичу развоја ове четири општине, представља најгрубљи напад на процес дијалога, а пре свега на становништво у четири већински српске општине за чији развој и унапређење живота су средства у Фонду намењена.
Овакав развој догађаја директно би угрозио и постигнути напредак на пољу енергетике, имајући у виду да су компанија Електросевер и КЕДС потписали 9. децембра Комерцијални споразум којим регулишу међусобне односе у пословању на простору поменуте четири општине са српском већином, наводи Петковић у писму Лајчаку.
У писму се напомиње да је основна улога Фонда финансирање финансијски "одрживих, економичних и значајних еколошких пројеката који се пре свега односе на изградњу и одржавање", а имају за циљ побољшање квалитета живота локалног, као и посебно рањивих категорија становништва, па би "било каква прерасподела постојећих финансијских средстава која није у складу са поменутим циљем, представља директно кршење тачке 7. поменутог Споразума о царинама и Развојном фонду за Север“.
Петковић је написао да би било каква редистрибуција постојећих финансијских ресурса супротно овим циљевима представља директно кршење Споразума о царинама и Развојном фонду за Север из 2013. године.
"Имајући у виду све претходно поменуто, можда још важније, најављена исплата наводног дуга за електричну енергију из финансијских средстава Фонда за Север још једна је у низу једностраних, нелегалних и нелегитимних одлука привремених власти у Приштини и да, као таква, представља директно и грубо кршење Споразума о царинама из 2013. године“, упозорио је он.
Министар финансија у Приштини Хекуран Мурати јуче је саопштио да четири општине на северу КиМ треба да плате скоро 12 милиона евра наводног дуга за струју.
Он је рекао да је дуг општине Северна Митровица 6,5 милиона евра, Лепосавића 2,6 милиона, Звечана 1,1 милион а да општина Зубин Поток наводно дугује 1,6 милиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.