Izvor: RTS, 28.Dec.2023, 00:58

Амерички суд одбио жалбу мексичког нарко-боса Ел Чапа

Амерички суд одбио је жалбу мексичког нарко-боса Хоакина Гузмана Ел Чапа, који је поднео "habeas corpus" молбу, односно грађанску парницу која се користи за процену да ли је затвор законито одређен, при чему је затражио правно заступање.
"Ово је можда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << најозлоглашеније кривично гоњење деценије и оптужбе за које је осуђен могле су резултирати смртном казном, да није било услова при његовом изручењу", рекао је судија Брајан Коган, како се наводи у одлуци којом се апел одбија.
У пресуди се одбацују аргументи према којима Гузманова одбрана није учинила довољно да истражи нагодбу о признању кривице и цитира запечаћене доказе, сугеришући да Гузман још контролише милијарде долара имовине, чак и ако нису на његово име, преноси Ројтерс.
Коган, који је председавао и Ел Чаповом суђењу 2019. године, одбио је захтев за ново правно заступање, рекавши да је Гузман већ имао помоћ од Маријел Колон Миро, адвокатице која га је заступала последњих година, заједно с његовом супругом.
Гузман, који је годинама предводио картел "Синалоа", сматра се одговорним за смрт хиљада људи у Мексику, где је и два пута побегао из затвора с највишим нивоом надзора. Депортован је у Сједињење Државе 2017. и две године касније осуђен је за кривично дело трговине дрогом, подсећа Ројтерс.
Синалоа је и даље један од најмоћнијих нарко картела у Мексику и тренутно га предводе четворица Гузманових синова, од којих је један такође изручен Сједнињеним Државама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.