Izvor: RTS, 27.Dec.2023, 17:26

Из којих извора ће пољопривредници финансирати радове следеће године?

Тренутно се кукуруз продаје за 17 динара и 88 пара, а пшеница за 19 динара и 70 пара за килограм и нема најава да ће у скорије време бити виша цена. Непродата роба и ниске цене стварају проблем ратарима, јер су од тога очекивали средства за финансирање прихране пшенице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и сетву. Многи ће редуковати трошкове и покушати да се снађу без коришћења скупих кредита.
У ланцу ратарске производње су ове године сви у губитку, сматра Небојша Радић пољопривредник из Старог Жедника, који обрађује близу хиљаду хектара. Новца за нову сетву зато сада имају само банке, уз камате од око 15 одсто.
"Велике фирме које су нас пратиле мање фирме, па после мање фирме које су нас пратиле те су сад у проблемима и престале су. Не да немају жељу, хоће они да прате, али немају финансијских могућности, тако да смо доста остављени сами себи", наводи Небојша Радић, пољопривредник из Старог Жедника.
Житарице у складишту чекају купца. Потражња на Продуктној берзи је од 1000 до 3000 тона недељно, недовољно да се залихе продају.
"Ево ја сам обезбедио 75 тона УРЕЕ за прихрану пшенице, Не могу да исфинансирам јер плашим се да ћу да останем без новца да све текуће проблеме решавам до жетве, него смо узели на зелено, да платимо у жетви", наглашава Миле Зарин, пољопривредник из Јаше Томића.
Задружни савез Војводине сматра да држава може да помогне својим мерама.
"Да се једноставно обезбеде кредити пољопривредном сектору по субенционисаним каматним стопама, што би значило по каматним стопама од један до два одсто које би држава субвенционисала", истиче Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине.
Извоз житарица је кључан за раст цена и финансирање будућих радова. Преко луке Констанце смо ранијих година пласирали до 980 000 тона пшенице годишње, ове године количине су симболичне.
"Преплављена Констанца украјинском робом са ценама које нису економске и где ми са нашом, ценом наше производње не можемо да конкуришемо не можемо да конкуришемо у тим условима" сматра Бошко Вучуревић, из Привредне коморе Војводине.
Да би пољопривредници лакше могли сами да нађу купца за житарице надлежни најављују израду правилника за трговину на откупном месту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.