Izvor: RTS, 25.Dec.2023, 18:46

Стејт департмент: Власти у Србији да истраже наводе ОЕБС-а о изборима, насиље је неприхватљиво

Амерички Стејт департмент позвао је власти у Србији да сарађују са мисијом ОЕБС-а на истраживању тврдњи о изборним неправилностима, истичући да је насиље према новинарима, посматрачима и изборним званичницима "неприхватљиво", као и да легитимитет демократских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << процеса зависи од транспарентности и спремности свих учесника да прихвате изборну вољу.
“Усредсређени смо на сарадњу са Србијом на јачању демократске власти и владавине права, унапређењу регионалне сарадње, наставку економског раста и убрзању напретка Србије на путу ка чланству у Европској унији. Будућност Србије је на Западу”, наводи се у писаном одговору Стејт департмента на питање Гласа Америке о новим протестима у Београду који су у недељу постали насилни.

У саопштењу се поново поздрављају “прелиминарни закључци ОЕБС/ОДИХР изборне посматрачке мисије да су избори 17. децембра понудили бирачима избор политичких алтернатива”.
“Са забринутошћу констатујемо налазе ОДИХР-а да су избори били поремећени бројним процедуралним недостацима, притисцима на јавне службенике и злоупотребом јавних ресурса, те да су ови фактори, заједно са системским предностима владајуће странке, створили неправедне услове. Сједињене Државе позивају Србију да блиско сарађује са ОЕБС-ом на решавању ових забринутости”, наводи Стејт департмент.
Стејт департмент поручује да би тврдње о неправилностима, “које су пријавили ОДИХР и други тимови за посматрање избора”, требало да буду истражене.
“Насиље усмерено на изборне органе, новинаре и акредитоване посматраче је неприхватљиво. Странке треба да пријаве инциденте изборних неправилности путем одговарајућих правних канала. Легитимност демократских процеса зависи од транспарентности и од спремности свих странака, било да побеђују или губе, да поштују вољу народа изражену на гласању”, закључује се у одговору Стејт департмента.
Највећа опозициона листа "Србија против насиља" је после парламентарних и локалних избора 17. децембра оптужила власт и Српску напредну странку за крађу и позвала присталице на протесте.
Првих шест дана, протести у Београду су били мирни, али је у недељу 24. децембра дошло до инцидената. Осам полицајаца је повређено, а 38 особа приведено током недељног протеста, преноси Глас Америке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.