Izvor: RTS, 25.Dec.2023, 01:00

Божић по грегоријанском календару

Римокатоличка црква и сви хришћани који време рачунају по грегоријанском календару данас славе Божић, најрадоснији празник којим се обележава рођење Исуса Христа.
Како учи хришћанство, Исус Христ рођен је тачно у поноћ, када се најсјајнија звезда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << која се кретала од истока ка западу зауставила изнад пећине крај Витлејема. Његово рођење донело је светлост истине људском роду, чиме је испуњено старозаветно пророчанство о рођењу Спаситеља.

"Човек је позван да буде носилац светла, топлине и љубави. То знамо откако смо се појавили на земљи, али до које границе може да иде та свест ношења светла, топлине и љубави ‒ за то смо сазнали у особи Исуса који се родио у Витлејему", поручио је у божићној посланици београдски надбискуп Ладислав Немет.
Јасле дочаравају услове у којима је Христос рођен Верници у католичким и другим црквама западног обреда на Божић се клањају јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом.

Обичај да се у цркве поставе јасле потиче из 13. века. Божићно време је од првих почетака овог празника везано за светло, тачније за извор свих светлости, Сунце и посебно Бога.

"У овом данашњем тренутку, када се чини да је тама јача него светло, погледајмо на малог Исуса па ћемо схватити: прави извор светла, Бог и новорођени Богочовек, увек ће имати последњу реч, и то не реч насиља и зла, него живота!", поручио је у божићној поланици београдски надбискуп.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.