Izvor: RTS, 21.Dec.2023, 17:08

Индустријска роботика: шта доноси Форум напредних технологија у Нишу

У Научно-технолошком парку у Нишу одржан је 7. Форум напредних технологија. Оцењено је да ће послови повезани са развојем вештачке интелигенције, у наредних пет година бити убедљиво најтраженији на тржишту.
Да би се запослили у ИТ сектору,  у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већини компанија од вас ће тражити да познајете рад у софтверу за коришћење вештачке интелигенције.
Таквих фирми је око 75%. Око половина компанија ће са вештачком интелигенцијом направити нове производе и послове
“Претходних годину дана је била велика потражња за људима који су у стању да напишу добре пронтове, да напишу добре инструкције тим генеративним језичким моделима.То је посао који није постојао пре неколико година”, каже Никола Петровић, Морена инжењеринг.
“Ја сам био сведок када се појавио цхат гпт, у мојој фирми сутрадан је сваки други запослени отворио налог и гледао да неки свој сегмент посла унапреди”, објашњава Вељко Радовановић, Логик Ниш.
Вештачка интелигенција ће неке послове угасити, али ће омогућити отварање других занимања.
“Вештачка интелигенција нуди релативно јефтине или бесплатне информације које треба анализирати у смислу повећања перформанси предузећа или ако је у питању појединац доношење рационалнијих одлука у куповини" истиче др Бобан Стојановић, професор Економског факултета.
Новине ће бити врло корисне и за маркетиншка истраживања тржишта.
“То су неке релативно једноставне анализе, али ако их физички радимо ми као аналитичари и истраживачи за то је потребно пуно времена”, каже Никола Јовановић, агенција Плум марк.
“Мислим да ће вештачка интелигенција променити све на начин да ће преживети или много брже расти оне компаније и оне идеје које брже одговоре на изазове”, објашњава Милан Ранђеловић, директор НТП Ниш.
ИТ је и даље најбрже растућа грана привреде. У Србији се у овој години ту запослило око 3500 људи, шта значи да у овој индустрији код нас тренутно ради око 100.000 људи.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.