Stambeni krediti u Crnoj Gori dvostruko skuplji nego u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2018, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stambeni krediti u Crnoj Gori dvostruko skuplji nego u EU

PODGORICA - Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom nego građanima Evropske unije (EU) jer su kamatne stope na stambene kredite duplo veće, dok su prosječna primanja čak triput manja.

Prosječna plata u EU je 1,520 eura, a u Crnoj Gori oko 500 eura.

Takođe, kod nas su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosjek 1,9 procenata. Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Kod nas kvadrat stana košta između 1.000 i 1.200 eura, dok u EU nema države čiji je prosjek cijene kvadrata ispod toga.

Kroz projekat "Hiljadu plus", koji se trenutno sporovodi kod nas kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od prosjeka u EU. Tako da stambeni krediti predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gdje se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog budžeta, piše Dan.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dijela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković smatra da je sa više aspekata problematično upoređivati se sa najrazvijenijim, odnosno bogatijim dijelom Evrope koja je, kako je naveo, planetarno reper standarda življenja.

"Kamatne stope na stambene kredite u Crnoj Gori su na nivou istih u regionu, pri čemu treba realno sagledavati Hrvatsku kao dio EU, gdje smo na istom nivou u tom pogledu, a to su uporedivi parametri i prvi koraci ka boljem", objasnio je Pejaković.

Naglasio je da je dobro da postoji cilj približavanja, kao i rad kroz razne forme u dijelu finansija.

"U toku je twinning program koji će harmonizovati propise za poslovanje na nivou najrazvijenijih. To je osnova, ali treba uvažiti i našu realnost privrednog razvoja, efikasnosti u zaštiti prava povjerilaca, pristupa jeftinim izvorima novca kao što imaju najrazvijeniji i slično", kazao je Pejaković.

Istakao je da je poslovanje banaka posljedica strategija svake banke ponaosob, i da je u skladu sa ciljevima i raspoloživim sredstvima za plasman te da ne smije biti administriranja, ako se želi u EU.

"Kamatne stope su tržišna kategorija i siguran sam da u skladu sa procjenom rizika i raspoloživosti sredstava, svaka banka u Crnoj Gori se odgovorno postavlja u domenu mogućeg. Stambeni krediti su specifični, dugoročni krediti do 25 godina kod nas i time vrlo osjetljiv proizvod svake banke gdje su strogo definisani uslovi plasmana", naveo je Pejaković.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Plata im 1.500 EUR, ovde teško do krova nad glavom

Izvor: B92, 15.Okt.2018

Podgorica -- Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU)...Kamatne stope na stambene kredite su duplo veće, a prosečna primanja čak tri puta manja...Prosečna plata u EU je 1.520 evra, a u Crnoj Gori oko 500 evra. Takođe, u Crnoj Gori su kamatne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.