Plata im 1.500 EUR, ovde teško do krova nad glavom

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata im 1.500 EUR, ovde teško do krova nad glavom

Podgorica -- Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU).

Kamatne stope na stambene kredite su duplo veće, a prosečna primanja čak tri puta manja.

Prosečna plata u EU je 1.520 evra, a u Crnoj Gori oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 500 evra. Takođe, u Crnoj Gori su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosek 1,9 procenata.

Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. U Crnoj Gori košta između 1.000 i 1.200 evra, dok u EU nema države čiji je prosek cene kvadrata ispod toga, prenosi CDM.

Kroz projekat “Hiljadu plus”, koji se trenutno sporovodi u Crnoj Gori kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od proseka u EU. Tako da stambeni krediti predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gde se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog budžeta.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.