Plata im 1.500 EUR, ovde teško do krova nad glavom

Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU).

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

12:42

Plata im 1.500 EUR, ovde teško do krova nad glavom
Foto: Thinkstock

Kamatne stope na stambene kredite su duplo veće, a prosečna primanja čak tri puta manja.

Prosečna plata u EU je 1.520 evra, a u Crnoj Gori oko 500 evra. Takođe, u Crnoj Gori su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosek 1,9 procenata.

Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. U Crnoj Gori košta između 1.000 i 1.200 evra, dok u EU nema države čiji je prosek cene kvadrata ispod toga, prenosi CDM.

Kroz projekat “Hiljadu plus”, koji se trenutno sporovodi u Crnoj Gori kamata je 2,99 odsto, ali je i ona veća za procenat od proseka u EU. Tako da stambeni krediti predstavljaju mnogo manje opterećenje za građane EU nego što je to slučaj u Crnoj Gori, gde se za ratu za stan mora izdvajati trećina kućnog budžeta.

Predstavnici banaka u Crnoj Gori već duže vremena govore o tome da je kamatna stopa na istorijskom minimumu, odnosno četiri odsto, međutim, u odnosu na stambene kredite u EU razlika je znatno veća jer građanima bogatijeg dela Evrope kamata na stambene kredite iznosi 1,9 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: