Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite

Izvor: Radio 021, 21.Jul.2018, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oboleli od težih bolesti ne mogu uzimati kredite

Oni koji su oboleli od težih bolesti, ne mogu računati na kredit, posebno ne na duge staze, piše Dnevnik.

To su uglavnom stambeni zajmovi, a banke pre odobravanja kredita traže i lekarski pregled, odnosno izveštaj.

Po onome što se zna o politici banaka u toj oblasti, na crnoj listi bankara su zaraženi virusom HIV-a ili oboleli od AIDS-a, bolesnici čija je dijagnoza rak i ciroza jetre. Oni na kredit nikako ne mogu računati. Osiguravajuće kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koje su spremne da kredite osiguraju, tim bolesnicima ne prodaju polise. Nešto blaži tretman imaju bolesnici koji pate od visokog pritiska, bolesti štitaste žlezde ili imunoloških bolesti. Polisa je za njih duplo skuplja nego za zdave. Samo 50 odsto više platiće osobe koje imaju manji stepen invalidnosti.

Zbog takvog stava banaka, klijenti bi se mogli obratiti zaštitniku građana ili udruženjima potrošača, ali tu je pomoć slaba. Banke više ne plasiraju ni novac građana, ni državni novac, već svoj, pa i rizik i zarada padaju na njih.

"To je kapitalizam i tu nema pomoći. Za banke pomenuta kategorija klijenata spada u veoma rizične i tu će se slabo šta menjati u narednom periodu. Bankari, međutim, imaju i za te klijente znatno blaže kriterijume za kratkoročne gotovinske kredite. Oni ih mogu dobiti, naravno uz odgovarajuće obezbeđenje", kaže za Dnevnik finansijski stručnjak i međunarodni konsultant dr Aleksandar Vasiljević.

U Udruženju potrošača "Efektiva", koje je najpoznatije baš po zaštiti korisnika finansijskih usluga, kažu da banke hoće da budu sigurne da im je plasman što je moguće manje rizičan. Klijent koji je oboleo od teške bolesti je veoma rizičan, zato su tu uslovi drugačiji.

Šta se događa s klijenitima koji u toku otplate zajma obole od bolesti s liste nepoželjnih? To je onda rizik banke i osiguravajuće kuće, ako je kredit uopšte osiguran u vreme kada je klijentu u dobrom zdravlju dat.

Banke su pre desetak godina smatrale da su stariji, a posebno klijenti-penzioneri, rizičniji – za njih je plasmana bilo malo. Međutim, kako je interesovanje za kreditiranje slabilo, tako su i banke podizale lestivici za godine. Danas i šezdesetogodišnjaci mogu računati na stambeni kredit, naravno, uz potvrdu lekara.

U kancelariji zaštitinika građana cene da je diskriminacija na osnovu starosti i bolesti veliki problem u Srbiji. Smatraju da to treba regulisati zakonom. Odredbe tog budućeg propisa trebalo bi da zaštite bolesne klijente, a da istovrmeno ne idu na štetu banaka, odnosno njihovog poslovanja, navodi Dnevnik.

Autor: Dnevnik
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.