Izvor: S media, 22.Jun.2012, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðilas: Male stranke neće zauvek odlučivati ko će u vlast

Koalicija Demokratske stranke (DS) i Srpske napredne stranke (SNS) sada nije realna, ali male stranke neće zauvek odlučivati ko će ući u vlast, smatra zamenik predsednika DS i gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas.

"Sada nije realna koalicija DS i SNS, ali ne mislim da će zauvek ostati mogućnost da neko ko je osvojio četiri puta manje glasova odlučuje da li će najveće partije biti u vlasti ili ne. U jednom trenutku velike stranke će reagovati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u skladu sa svojom političkom snagom i onda ćemo da vidimo šta će da bude", rekao je Ðilas u intervjuu za "Blic".

Trivan: Stranke da se izjasne do kraja nedelje

Vučić opet pozvao SPS na razgovore

Mićunović: Za 10 dana će se znati ko će formirati vladu

On je naglasio da se "svim srcem bori za široku koaliciju DS, SPS-PUPS-JS, URS i LDP", zbog rezultata koje je u protekle četiri godine postigla u Beogradu, a koje su, prema njegovim rečima, građani dobro ocenili.

"Građani žele vladu koja će biti stabilna, a ja verujem da tu stabilnost može najlakše da obezbedi koalicija koja je sada na vlasti uz LDP. Međutim, protivnik sam principa: ''Ja mogu i sa ovima i sa onima, i sad vi od mene zavisite''", kazao je Ðilas.

On je dodao i da u takvom slučaju, formiranje vlade postaje trgovina, što "u politici ne donosi ništa dobro".

"Da su svi iskreni, vlada bi bila sutra formirana"

Na pitanje može li Boris Tadić da okupi parlamentarnu većinu i koji je realan rok za to, Ðilas je odgovorio da ukoliko su sve stranke iz široke koalicije za koju se zalaže - tri stranke u vladi i LDP - iskreni i "ne koriste ovo vreme kao pokrivalicu za za druge pregovore, vlada može biti sastavljena već sutra.

Ðilas je rekao i da vlada još nije formirana jer "mora da se formira samo pod uslovom da će funkionisati kao jedan tim sa jasnim pravilima i jasnim preuzmanjem odgovornosti", zbog loše ekonomske situacije iz koje treba izaći.

Prema njegovim rečima, do kraja nedelje biće održan sastanak svih lidera koji treba da uđu u vladu.

"Na kraju ćemo doći do vlade okupljene oko DS ili vlade oko SNS o kojoj se navodno ne pregovara, a o kojoj bruji ceo grad. Svako će snositi konkretne posledice za ono što je govorio i radio", naveo je Ðilas.

On je dodao i da su ekonomski programi DS-a i lidera URS-a Mlađana Dinkića "ista stvar, sa određenim finesama"."Moramo da nađemo način kako da smanjimo opterećenja privredi i nadoknadimo nedostajuće sredstva", rekao je Ðilas.

On je dodao da je zajednički stav da treba razgovarati sa MMF i videti kako doći do sporazuma koji je potreban našim finansijama.

Govoreći o lideru socijalista Ivici Dačiću, Ðilas je rekao da je "to čovek koji je dugo u politici, ima puno iskustva i svoj pregovarački potencijal pojačava izjavama kroz medije".

"Dačić jako dobro zna da proevropska Srbija, iako nije glasala na ovim izborima, niti je mala, niti je nezainteresovana, niti želi vladu u kojoj bi sedeli Vulin, Karić, Velja Ilić. I ma kako u nekom trenutku izgledalo da se politika može voditi protiv većine, istorija nas uči da je to nemoguće", naveo je Ðilas.

(Blic, Tanjug)

Foto: Media centar
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Boris Tadić,   Mlađan Dinkić,   Ivica Dačić

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Ðilas: Neće zauvek male stranke odlučivati

Izvor: Telegraf.rs, 22.Jun.2012

Sada nije realna koalicija DS-a i SNS-a, ali ne mislim da će zauvek ostati mogućnost da neko ko je osvojio četiri puta manje glasova odlučuje da li će najveće partije biti u vlasti ili ne, kaže gradonačelnik Beograda

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.