Zorić: SNS policiji ne da na uvid glasačke listiće

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zorić: SNS policiji ne da na uvid glasačke listiće

"Tvrdim da će se doći do istine, ko je je režiser takozvane izborne krađe u Srbiji. I tvrdim da se priprema egipatsko proleće u režiji upravo onih koji su izgubili izbore, a sada žele da na ulici ostvare pobedu"-rekao je Boško Ničić nosilac liste URS u Zaječaru. Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je da džak sa glasačkim listićima nije iz Zaječara već iz jednog mesta u Vojvodini

BEOGRAD - Portparol republickog tužilastva Tomo Zorić izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) danas nisu omogućili policiji da po nalogu tužilaštva proveri navode o poreklu i autentičnosti glasačkih listića.

Zorić je televiziji B92 rekao da SNS nije htela da dostavi na uvid tražene listiće i izborni materijal i da je „namerno prolongirala” njihovo pokazivanje.

„Tužilaštvo zahteva da se državnim organima omogući da rade svoj posao”, naveo je Zorić.

Republičko tužilaštvo zatražilo je ranije danas od policije da proveri navode u vezi sa poreklom i autentičnošću glasačkih listića koje je SNS pokazao javnosti tvrdeći da je reč o izbornoj krađi.

„Tužilaštvo je zahtevalo od policije proveru svih navoda u vezi s poreklom i autentičnošću listića koji su juče javno prezentovani od strane predstavnika SNS, kao i da li je to uticalo na regularnost izbornog procesa”, rekao je Zorić ranije danas agenciji Beta.

SNS je optužio Demokratsku stranku za „brutalnu izbornu krađu”.

--------------------------------------

Dulić: Vreću sa listićima ukrao član SNS u Zaječaru

BEOGRAD – Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić na svom Tviter nalogu napisao je da je vreću sa glasačkim listićima, koje su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) pokazali kao dokaz izborne krađe, ukrao član SNS-a u Zaječaru.

„Pronašlo se odakle je ta vreća, ukrao je njihov član u Zaječaru pred kamerama pa je dopremio u Bgd..toliko o tome”, napisao je Dulić, koji je član rukovodstva Demokratske stranke.

Beta

-------------------------------------------

Nikolić: Džak iz kontejnera iz jednog vojvođansko grada

KRALJEVO – Predsednički kandidat Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić rekao je danas da je džak sa 3.000 glasačkih listića iz centra jednog vojvođanskog grada, i to sa biračkog mesta na kome je on osvojio 1.804 glasa a njegov protiv kandidat Boris Tadić 82.

„Taj džak je iz centra jednog grada u Vojvodini, a ne iz Zaječara, kako lažu. Na tom biračkom mestu ja sam osvojio 1.804 glasa, a Boris Tadić 82. Sada zamislite koliko je takvih biračkih glasova bilo u Srbiji”, upitao je Tomislav Nikolić obrađajući se građanima u Vrdilima kod Kraljeva.

Nikolić je dodao da ga je jedan čovek pozvao noću i rekao da on to ne može više da izdrži i zamolio ga da pošalje „nekoga tu i tu'

„Taj džak stoji kao dokaz, nismo ga zapalili, a kada sam pogledao u njega ceo svet mi se okrenuo”, kazao je Nikolić.

Beta

-------------------------------------------

Ničić: Materijal koji se našao kod Nikolića potiče iz Zaječara.

BEOGRAD – Nosilac liste URS-a u Zaječaru i dosadašnji gradonačelnik tog grada Boško Ničić izjavio je danas da veruje da izborni listići koji je predsednički kandidat pokreta „Pokrenimo Srbiju” Tomislav Nikolić pokazao ispred Skupštine Srbije potiču iz Zaječara.

„Imam sumnju da materijal koji se našao u rukama Nikolića potiče iz Zaječara”, rekao je Ničić Tanjugu.

On je podsetio da se u izbornoj noći u Zaječaru dogodio incident čiji snimak kruži internetom na kojem se vidi kako neke osobe „vršljaju” po izbornom materijalu.

„Mislim da je zaista krajnje vreme, da državni organi preduzmu mere, privedu sve bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju na osnovu snimaka gde se vidi da vršljaju po izbornom materijalu i utvrde , šta su u tom trenutku radili, na mestu na kome se predaje izborni materijal”, rekao je on.

Ničić je takođe zatražio da se utvrdi kako to da po zatvaranju biračkih mesta niko u biračkim odborima nije imao primedbe na tok izbora a da dva sata kasnije tvrde da su izbori navodno pokradeni.

„Dva sata pre toga, ni na jednom od 69 biračkih mesta u Zaječaru nema primedbi, potpisuju svi zapisnike bez ijedne primedbe, a odjednom nakon dva sata, kada oni još nisu stigli s biračkih mesta, njihovi šefovi partija se pojavljuju sa pričom o izbornoj krađi i upravo njih zatiču, kako vrše radnje koje nisu dozvoljene po Zakonu o izborima”, istakao je nosilac liste URS-a.

Ničić očekuje od policije i tužilaštva da pregledaju snimljeni materijal i „odrade svoj posao”.

„ Imaju snimke od nekoliko sati. I te ljude da saslušaju. Tvrdim da će se doći do istine, ko je je režiser takozvane izborne krađe u Srbiji. I tvrdim da se priprema zaista egipatsko proleće u režiji upravo onih koji su izgubili izbore, a sada žele da na ulici ostvare pobedu”, zaključio je Ničić.

Ničić tvrdi da je najava priča o navodnoj izbornoj krađi počela odmah nakon raspisivanja izbora i da je u Zaječaru u nju umešan i „prikriveni vlasnik” Timočke televizije Saša Mirković, kandidat Pokreta radnika i seljaka na lokalnim izborima.

Mirković je, prema rečima Ničića, 60 dana pre održavanja izbora počeo da „upozorava da ne krademo izbore”, nakon čega je usledila, kako tvrdi, „koordinisana kampanja” PRS-a i SNS-a.

On kaže da je na dan izbora u 16 sati došao do saznanja da se spremaju neredi na biračkim mestima, o čemu je obavestio i načelnika lokalne policije koji mu je rekao da ne brine i da oni o tome vode računa.

„To što smo predvideli desilo se u pola dva noću. Kada su saznali da su izbore izgubili. Svojim članovima na biračkim mestima koji donose izborni materijal sa biračkih mesta u gradsku izbornu komisiju, naredili su da otvore džakove sa izbornim materijalom i da ga prospu po podu ispred prostorija Gradske izborne komisije,” priča nosilac liste URS-a u Zaječaru.

On tvrdi da su pored Mirkovića, u incident umešani i predsednik GO SNS, ali i predstavnici LDP-a.

Ničić ističe da o svemu postoje snimci B92 ali i Timočke televizije, a da su akteri incidenta, nakon toga, kako tvrdi, napravili montirane priloge na kojima viču „evo krađa” i to emitovali preko Ju tjuba i drugih medija.

„I naravno, proglašavaju krađu izbora, a upravo je oni organizuju”, tvrdi funkcioner URS.

On ukazuje da se na snimcima vide i ljudi koji izborne listiće vade iz džepova.

„Vidi se i Dejan Zdravković, predstavnik PRS-a u GIK i jedan od oborničkih kandidata, koji zavlači ruku u džak sa izbornim materijalom”, tvrdi Ničić.

Sutradan džakovi sa izbornim materijalom za predsedničke i republičke izbore odlaze za Beograd, ali, napominje Ničić, „postoji velika sumnja da svi džakovi nisu otišli”.

„Stvar je Republičke izborne komisije, sada da utvrdi koji su to džakovi i šta je u džakovima, koji su iz Zaječara otpremljeni za Beograd. Postoji velika sumnja, za šta je svedok novinarka B92 Sonja Kamenković, da je u toj noći oko dva sata, dok su snimali šta se sve dešava u GIK videla čoveka koji je izneo džak”, navodi Ničić.

On smatra da sa dešavanjima u izbornoj noći u Zaječaru ima veze i poseta Tomislava Nikolića tom gradu koja je usledila odmah nakon posete Borisa Tadića.

Prema njegovim rečima, za naprednjake je bio „veliki šok” njegov (Ničićev) dogovor sa Tadićem da ga podrži u drugom krugu izbora.

Kako kaže, Nikolić dolazi u Zaječar, „prekidajući maltene sednicu glavnog odbora koja je bila u toku u Beogradu”.

Ničić napominje da je Nikolić tokom posete Zaječaru na lokalnoj televiziji prvi put počeo priču o navodnoj izbornoj krađi.

„To takođe govori o tome, da je moguće, da su izborni materijal sa biračkog mesta, izvlačili, upravo njegove (Mirkovićeve) pristalice i predale Tomislavu Nikoliću, koji se sutradan pojavljuje na stepenicama parlamenta Srbije, sa nekakvim glasačkim listićima”, navodi nosilac liste URS-a.

Tanjug

----------------------------------------------

Vučić: Krivična odgovornost za tvrdnje o listićima iz Zaječara

BEOGRAD – Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da izborni listići, koji su, kako naprednjaci tvrde, dokaz navodne izborne krađe, potiču iz Vojvodine i da oni koji tvrde da oni potiču iz Zaječara treba krivično da odgovaraju.

„Očekujem da tužilaštvo izda nalog za hapšenje Olivera Dulića i Dragana Šutanovca ukoliko ti lističi ne potiču iz Zaječara, ili za moje hapšenje, ukoliko ti listići nisu iz Vojvodine”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je novinarima pokazao papir za koji je rekao da predstavlja zbirnu listu za pokrajinske izbore, koja se navodno nalazila u džaku.

On je pokazao i navodne zapisnike sa tri biračka mesta od kojih su dva potpisana, a nemaju nikakve podatke, i treći iz koga se, kako tvrdi, može videti da glasovi za jednu prisivani drugoj stranci.

Vučić tvrdi da je nepravilnosti bilo i u Zrenjaninu kao i da naprednjaci skupljaju izvode iz matičnih knjiga umrlih i da imaju dokaze da su u Vranju na izborima učestvovala lica koja su umrla.

Prema njegovim rečima, skoro svi zapisnici sa izbornih mesta u Subotici se ne poklapaju sa biračkim materijalom i dodao da tamo SNS i SVM zajedno rade na proveri tih lista.

On tvrdi da je najviše nepravilnosti „bilo na putu od biračkih mesta do Republičke izborne komisije”.

Tanjug

----------------------------------------------

U Zaječaru optužbe zbog nestanka biračkog materijala

ZAJEČAR – Predsednik Skupštine Zaječara Ivan Joković optužio je danas Pokret radnika i seljaka (PRS) za organizovanje nereda u Gradskoj izbornoj komisiji u tom gradu, kada su otpečaćene koverte sa izbornim materijalom.

Prema rečima Jokovića, Gradska izborna komisija je podnela krivične prijave protiv lica koja su prepoznata na video snimku koji je emitovan na jutjubu, kao i nepoznatih osoba, među kojima su i neke sa prebivalištem van Zaječara.

Joković je na konferenciji za novinare direktora Timočke televizije i radija Vladana Paunovića i Dejana Zdravkovića iz PRS-a, označio kao osobe koje su u prostorije gradske uprave ušle nakon završenog glasanja i na „grub način” prekinuli rad Gradske izborne komisije.

Joković je rekao i da je sav materijal za lokalne izbore sačuvan, ali da nedostaje deo materijala za predsedničke i republičke izbore.

„Ne isključujem mogućnost da je deo nestalog materijala, a mislim da su u pitanju, dva džaka, stigli do Beograda i predati predsedničkom kandidatu Tomislavu Nikoliću”, rekao je Joković.

On nije isključio mogućnost da je cela ujdurma delo predsedničkog kandidata PRS-a Zorana Dragišića.

Kandidat PRS-a za predsednika Srbije Zoran Dragišić je izjave Jokovića nazvao „glupostima koje će morati da dokaže na sudu”.

„On ima bujnu maštu i priča gluposti. Tražiću da se presluša snimak njegove izjave i to će morati da objasni ili dokaže na sudu. To pokazuje veliku paniku jer su uhvaćeni u krađi i nedozvoljenim radnjama. Svi koji su učestvovali treba da odgovaraju”, rekao je Dragišić za agenciju Beta.

Beta

----------------------------------------------

objavljeno: 11.05.2012.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.