Izvor: Poznati.info, 02.Feb.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar je srpski lekar i ministar zdravlja od 2014. godine. Član je predsedništva Srpske napredne stranke. Njegovo ime je vezano uz nekoliko afera, a 2003. godine je uhapšen prilikom jedne akcije, ali je pušten na slobodu jer nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili optužbe.

Obrazovanje

Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, a diplomirao je 1997. godine na beogradskom Medicinskom fakultetu.

2001. godine je u londonskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << bolnici Hamersmit završio specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije, a pet godina kasnije se dodatno usavršavao u istoj bolnici, gde je završio kurs iz transplantacijske hirurgije.

2003. godine je na Medicinskom fakultetu položio Specijalistički ispit iz Opće hirurgije. Doktorske studije iz Medicinske epidemiologije je upisao u školskoj godini 2008/09., a doktorirao je 2015. godine.

Privatni život

Rođen je 3.8.1971. godine u Beogradu, kao dete Milana i Slobodanke Lončar. U braku je s Vesnom Lončar, koja ima sopstvenu advokatsku kancelariju. Pre osnivanja vlastite kancelarije, Vesna je radila u kancelarijama drugih advokata u Beogradu, među kojima je bio i Zdenko Tomanović.

Zastupala je brata gradonačelnika Beograda, Predraga Malog i brata predsednika Srbije, Andreja Vučića, kao i Darka Šarića i Sretena Jocića. Od 2013. do 2016. godine bila je predsednica Nadzornog odbora “Pošte Srbije”.

Zlatibor i Vesna imaju jedno dete.

Posao

Tokom 1997/98. godine je kao volonter odrađivao pripravnički staž u Kliničkom centru Srbije. Od 2010. godine bio je načelnik intenzivne njege na Odeljenju hirurgije u Klinici za hirurgiju Urgentnog centra KCS.

2012. godine je obavljao funkcije direktora Urgentnog centra, zatim pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. 2013. godine postaje načelnik Odeljenja za transplantaciju.

Lončar je javnosti postao poznat još 2003. godine kada je priveden za vreme akcije “Sablja”, zbog sumnje da je sarađivao sa Zemunskim klanom, ali je pušten i policija je tom prilikom dala izjavu da nisu našli nikakve dokaze koji bi potvrdili optužbe.

Na suđenju za ubojstvo premijera Đinđića zaštićeni svedoci su po prvi put u javnost izneli nadimak “Doktor smrt”, kako su prema njihovim informacijama u Zemunskom klanu nazivali Lončara i anesteziologa Risovića. Prema rečima svjedoka, Lončar je injekcijom usmrtio crnogorskog kriminalca Veselina Božovića, a Lončar je sam oštro demantovao te izjave i nazvao ih lažima koje su došle od njegovih ljubomornih kolega, te je istaknuo kako je 2003. godine, za vreme “Sablje”, na vlastiti zahtev tri puta išao na poligraf, kako bi dokazao istinu i na taj način.

Lončar se našao u još jednoj aferi kada su novinari istraživačke mreže KRIK objavili ugovor o kupovini stana u Beogradu, koji je on deset dana nakon Božovićeve smrti potpisao sa suprugom pripadnika Zemunskog klana, Sretka Kalinića.

Tom prilikom je izjavio da postoje državni organi koji će o tome da vode računa, te da se takvim napadima pokušava sprečiti napredovanje Srbije. Vučić je tada obećao da će smeniti Lončara, ako se dokaže da je imao veze s kriminalcima.

Kada je vođa Nove Srbije, Vladimir Ilić, medijima pokazao fotografije na kojima se Lončar nalazi u društvu članova zemunskog klana, Vučić je javnosti objavio kako je pitao Lončara za fotografije, a on mu je objasnio da je operirao oca jednog od tih ljudi, pa su ga pozvali u kafić prekoputa da se zahvale – i tako je nastala fotografija. Vučić je tom prilikom još jednom ponovio da će biti smenjen s funkcije ministra i procesuiran ako se dokaže da je učestvovao u bilo kakvom kriminalu.

Lončar je početkom 2014. godine izabran za člana Predsedništva Srpske napredne stranke, a nekoliko meseci kasnije je imenovan ministrom zdravlja i na tom je mestu ostao i nakon izbora, održanih u aprilu 2016. godine.

Krajem 2017. godine Lončar je za epidemiju malih boginja optužio pojedince iz farmaceutskog lobija jer su, prema njegovim rečima, oni jedini kojima odgovara da se kupuje više lekova i tom prilikom je izjavio da ozbiljno radi na tome da sve rečeno i dokaže.

Kritikovao je i roditelje kazavši da ne cepe decu zbog aktivnosti na društvenim mrežama, na kojima se piše da to ne treba raditi. Tom prilikom je potvrdio i da je na Ustavnom sudu odlučeno da će se kažnjavati roditelji koji odbiju cepljenje dece.

Najveća postignuća

Zlatibor Lončar se tokom svoje dosadašnje karijere nalazio na nekoliko važnijih funkcija, poput načelnika intenzivne njege na Odeljenju hirurgije u Kliničkom centru Srbije, direktora Urgentnog centra, pomoćnika direktora Kliničkog centra Srbije, načelnika odeljenja za transplantaciju i onoj najvažnijoj, funkciji ministra zdravlja u Vladi Srbije.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

Milorad Dodik

Izvor: Poznati.info, 02.Feb.2018

Milorad Dodik je predsednik Republike Srpske od 2010. godine. 1996. godine je osnovao Stranku nezavisnih socijaldemokrata koja je kasnije preimenovana u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dodik je na čelu SNSD-a od 2002. godine...Obrazovanje..Osnovnu školu je završio u Laktašima, a srednju...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.