Izvor: Poznati.info, 02.Feb.2018, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milorad Dodik

Milorad Dodik je predsednik Republike Srpske od 2010. godine. 1996. godine je osnovao Stranku nezavisnih socijaldemokrata koja je kasnije preimenovana u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Dodik je na čelu SNSD-a od 2002. godine.

Obrazovanje

Osnovnu školu je završio u Laktašima, a srednju poljoprivrednu u Banjaluci. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info <<
Privatni život

Rođen je 12.3.1959. godine u Banjaluci kao treće dete Bogoljuba i Mire koji su se bavili poljoprivredom. Milorad ima sestru Goranu i brata Gorana.

U braku je sa Snježanom Dodik, s kojom ima kćer Goricu i sina Igora. Igor je u Milanu studirao ekonomiju i menadžment, a danas je suvlasnik kompanije “Fruit Eco”. Gorica Dodik Trišić je studirala ekonomiju na Cipru, a kasnije je bila direktorica sportskog radija “Igokea” i jedne marketinške agencije. 2011. godine je dobila posao šefice kabineta tadašnje ministrice Željke Cvijanović.

Dodikova supruga Snježana je po zanimanju ekonomski tehničar, i iako je svih godina upešno izbegavala pojavljivanje u javnosti, pozornost je privukla na inauguraciji američkog predsednika Donalda Trumpa, na kojoj se pojavila s predsednicom vlade Republike Srpske, Željkom Cvijanović.

Posao

1986. godine započinje svoju političku karijeru kao predsednik Izvršnog odbora Općine Laktaši. Prije prvih višestranačkih izbora 1990. godine u Bosni i Hercegovini, Dodik postaje član Saveza reformskih snaga Ante Markovića. Kao kandidat te stranke ušao je u Parlament Bosne i Hercegovine.

Zbog neslaganja s tadašnjom vladajućom strukturom Narodne skupštine Republike Srpske, formira Klub nezavisnih poslanika, koji je bio okosnica za stvaranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata 1996. godine.

1997. godine je ponovno izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a godinu dana nakon toga izabran je za predsednika Vlade Republike Srpske i tu funkciju je obavljao do januara 2001. godine.

1999. godine je sudelovao na izborima za predsednika Republike Srpske i osvojio 162.154 glasa, što nije bilo dovoljno da pobedi Mirka Šarovića, dotadašnjeg predsednika Srpske demokratske stranke. 2000. godine je dobio mandat u Općinskom odboru Laktaša, ali ga ne prihvaća, nego ostaje na čelu Vlade Republike Srpske.

2002. godine je ponovno izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS-a i na toj funkciji ostaje do februara 2006. godine, kada preuzima dužnost predsednika Vlade Rebpublike Srpske po drugi put. Nakon što je njegova stranka u decembru 2006. godine ubedljivo pobedila na općim izborima u Bosni i Hercegovini, Dodik po treći put postaje predsjednik Vlade Republike Srpske.

Na općinskim izborima, održanima 2008. godine u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik ponovno osvaja vijećnički mandat u Skupštini Općine Laktaši, ali ga po treći put nije preuzeo. Na dužnosti predsednika Vlade RS-a ostaje do oktobra 2010. godine, kada sa 319.618 glasova odnosi pobedu na predsedničkim izborima i postaje predsednik Republike Srpske. Na dužnost je službeno stupio 15.11.2010. godine, položivši zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske. Na predsedničkoj funkciji je nasledio Rajka Kuzmanovića.

Svoj predsednički mandat je potvrdio na izborima koji su se održali 2014. godine. Pobedio je kandidata Saveza za promene, Ognjena Tadića.

Dodik u svojim izjavama često naglašava da Bosna i Hercegovina nije njegova država i da Republika Srpska treba biti samostalna država. Također ističe da Sarajevo ne smatra glavnim gradom Bosne i Hercegovine i ne odlazi tamo.

Sa Srbijom, čije državljanstvo ima, održava čvrste diplomatske odnose, a 2012. godine je podržavao Borisa Tadića u borbi za treći mandat te se pojavljivao s njim na tribinama i aktivno učestvovaou predizbornoj kampanji. Blisko je surađivao i s Aleksandrom Vučićem, kojega je javno podržao u borbi za predsednika Srbije 2017. godine.

Što se međunarodnog plana tiče, najbliže odnose održava s Rusijom i Izraelom, zbog kojega je jedno vreme bio pod povećalom javnosti jer je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela uputilo pismo Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine u kojemu stoji da u toj državi ne postoji Predstavništvo Republike Srpske i da je krajem 2013. godine ono registrovano kao privatna kompanija koju vodi savetnik Milorada Dodika, Arie Livne.

Dodik se nekoliko puta sastajao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a bio je prisutan i Putinovoj poseti Beogradu 2014. godine. Suprotstavljanje odlukama Suda Bosne i Hercegovine i održavanje dobrih odnosa s Rusijom Miloradu Dodiku su doneli zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine koju ondje poseduje.

Grad Sarajevo je 2009. godine protiv njega podnio krivičnu prijavu zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, netrepeljivosti i nasilničkog ponašanja te zlouporabe položaja i ovlaštenja za vreme skupa podrške generalu Đukiću u Bijeljini. Optužen je da je na javnom skupu poricao ratne zločine na Markala i Kapiji u Tuzli, te da je proglašavao nevinim generala Đukića.

Javnost Bosne i Hercegovine je dobro upoznata s problematičnim odnosima između Milorada Dodika i novinara. Nekoliko puta je Federalnu televiziju nazivao neprijateljskim medijem, novinarima BN televizije je zabranjeno praćenje njegovih službenih aktivnosti i ulazak u Palaču predsednika Republike Srpske, N1 televiziji je 2017. godine u Banjaluci zabranio pristup konferenciji za novinare.

Najveća postignuća

Dodik je dobitnik nekoliko odlikovanja i priznanja, a neki od važnijih su Orden Republike Srpske na lenti, Orden Nemanjića i Orden Petra Velikog s lentom, koji Nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske Federacije dodeljuje za izvanredan doprinos unapređenju rusko-srpske saradnje.

Počasni je građanin nekoliko gradova u Republici Srpskoj. Više od deset godina je bio predsjednik KK “Igokea”, a beogradski KK “Partizan” mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

Mladen Šarčević

Izvor: Poznati.info, 02.Feb.2018

Mladen Šarčević je od 2016. godine ministar prosvete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Osnivač je Obrazovnog sustava “Ruđer Bošković”, gde je do postanka ministra bio generalni menadžer. Nije pripadnik ni jedne političke stranke...Obrazovanje..Osnovnu školu i gimnaziju...

Nastavak na Poznati.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.