Izvor: Poznati.info, 02.Feb.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladen Šarčević

Mladen Šarčević je od 2016. godine ministar prosvete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Osnivač je Obrazovnog sustava “Ruđer Bošković”, gde je do postanka ministra bio generalni menadžer. Nije pripadnik ni jedne političke stranke.

Obrazovanje

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, a nakon toga upisao Prirodno-matematički fakultet. Postdiplomske studije, smer zaštita životne sredine, završio je u Centru za multidisciplinarne >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << studije BU.

Tokom studija je ostvarivao vrhunske rezultate i stekao je pravo na ubrzane studije. Diplomirao je s 22 godine.

Privatni život

Rođen je 22.1.1957. godine u Zemunu. Oženjen je i ima dvoje dece, kćer Stanislavu i sina Marka.

Posao

Od 1979. godine je radio kao profesor geografije u nekoliko osnovnih i srednjih škola u Beogradu. S 33 godine postaje direktor Osnovne škole “Nikola Tesla” u Beogradu.

Osnovao je prvu privatnu gimnaziju “Luča” u Podgorici, prvu privatni gimnaziju “Milutin Milanković” i prvu privatnu ekonomsku školu “Dr. Kosta Cukić”. Bio je član matičnih komisija za osnivanje XV beogradske gimnazije i Osnovne škole “Branko Ćopić”.

Prva privatna škola koju je osnovao je bila gimnazija “Milutin Milaković”. Šarčević je dobio zadatak da nakon završetka bombardovanja osnuje školu koja bi s radom počela u rujnu iste godine, što je bilo gotovo pa nemoguće. Članovi tima su tražili razumniji rok, najmanje godinu dana, dok je on prihvatio rok od osamdeset dana. Osnivanje te gimnazije je bilo prvi projekat na kojemu je Šarčević u praksi proveo sve što je naučio do tada.

2003. godine je osnovao privatnu gimnaziju općeg smera “Ruđer Bošković”, koja je akreditirana od strane Ministarstva prosvjete Republike Srbije. Nastavni plan i program gimnazije je propisan od strane Ministarstva prosvjete, školovanje traje četiri godine, a nakon završetka učenici stiču pravo na natječaj za upis na visokoškolske ustanove u Republici Srbiji. Nakon gimnazije je osnovao i prvu privatnu školu pod istim imenom, a nakon toga i predškolsku ustanovu.

Ministarstvo prosvete i znanosti preuzima 12.8.2016. godine, od dotadašnjeg ministra Srđana Verbića, kojega je tom prilikom pozvao da ostane raditi u ministarstvu, jer je smatrao da ga je dobro vodio do tad. Šarčević je pre imenovanja izjavljivao da ni jedna reforma ne može da se ostvari bez prosvetnih radnika i će voditi računa o njihovim interesima.

Mediji su ga prozivali zbog velikog broja zaposlenih u kabinetu. Uz 11 pomoćnika, čije su plaće uglavnom veće od 120.000 dinara, u kabinetu sede jedan savetnik, tri posebna savetnika, tajnik i četiri državna tajnika. Šarčević je toliki broj zaposlenih u svom kabinetu pravdao izjavom da je njegovo ministarstvo jedno od najvećih i da je sve što je u nadležnosti njegovog resora sada, prije toga obavljalo čak četiri ministarstva.

Početkom 2017. godine je najavio izmene u prosvetnom sustavu, u organizaciji poslovanja škola te obvezama nastavnika i učenika. Osvrnuvši se na uvođenje školskih uniformi, naglasio je da škola nije mesto gdje srednjoškolke mogu šetati našminkane kao “rakuni”, a nastavnice dolaziti u kratkim suknjama.

Na početku nove školske godine, u 2017. godini, došlo je do uvođenja novih pravila u školama, prema kojima bi za određene prekršaje roditelji plaćali kazne do 100.000 dinara, a uveden je i pojam društveno korisnog rada, koji će škola izricati za ozbiljnu povredu discipline.

Šarčević je tom prilikom izjavio kako to smatra ozbiljnim i odgovornim početkom, te ako se ministarstvo i društvo s tim ozbiljno uhvate u koštac, da bi trebali imati bolje rezultate u učenju. Mnogi su uvođenje novih pravila protumačili kao prevaspitanje roditelja, jer ako nisu uspeli vaspitati dete do polaska u školu, kazne će ih naterati da to urade.

Najveća postignuća

Šarčević je od početka svog profesionalnog delovanja posvećen obrazovanju na fakultetu, u osnovnim i srednjim školama. Kao profesor je ostvario vrhunske rezultate s učenicima i dobio brojna priznanja.

Radio je na uvođenju najuglednijih međunarodnih obrazovnih programa u domaći obrazovni sustav i uspostavljanju i uvođenju visokih standarda u dounivezitetskom obrazovanju.

Nastavak na Poznati.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.