Vučić sa delegacijom KP Kine: Iskreno prijateljstvo dve zemlje

Izvor: VOA, 30.Nov.2022, 16:07

Vučić sa delegacijom KP Kine: Iskreno prijateljstvo dve zemlje

BEOGRAD - U Beogradu boravi delegacija Komunističke partije Kine, koja se sastala sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije i liderom SPS Ivicom Dačićem.  Vučić je u sredu razgovarao sa zameniom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocenio je da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija. U saopštenju se navodi i da je Vučić ponovio zahvalnost kineskom predsedniku Ši Đinpingu i Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije  naglasio da i Srbija podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima. Zvaničnik KP Kine, Hongšan, je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti "ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom, piše u saopštenju iz Vučićevog kabineta. Delegacija Komunističke partije Kine u utorak je bila na sastanku sa liderom SPS-a i mininstrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je poručio da između Srbije i Kine postoji "čelično prijateljstvo". Dačić je zahvalio Kini na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i rekao da je Srbija "najveći prijatelj Kine u Evropi". Šef diplomatije je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom i pored svih pritisaka koji dolaze sa strane. Sastancima je pisustvovala i kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo. Srbija i Kina od 2009. godine imaju Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, a Komunistička partija Kine godinama unazad sarađuje sa SNS i SPS.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Beograd sve bliže Pekingu, uprkos namrgođenim pogledima Brisela i Vašingtona

Izvor: Danas, 30.Nov.2022

Poseta predstavnika međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Beogradu, pokazala je da su odnosi dve zemlje na vrhunskom nivou, ali i da u isto vreme između kineske KP i stranaka vladajućeg režima vlada "čelično prijateljstvo", koje će se u budućnosti samo produbljivati....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.