Vučić: Neću Beograd uz pomoć SPS-a

Izvor: B92, 28.Nov.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Neću Beograd uz pomoć SPS-a

Beograd -- Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti gradonačelnik Beograda, ukoliko mu za to bude trebala podrška SPS-a.

On je, gostujući na B92, rekao da ne bi pristao na eventualnu podršku odbornika SPS, podsećajući da nije odbacio mogućnost eventualne saradnje njegove partije i socijalista, ali da on u tome "neće da učestvuje".

"Što se tiče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gospodina Dačića nemam problem sa tim da naša stranka jednog dana sarađuje sa SPS-om. Ali, ja mislim da sam veoma korektan, razuman, ne bih koristio neku drugu reč, ako hoćete u neku ruku pošten kad kažem da lično neću u tome da učestvujem, jer ja sam toliko loših reči izgovorio o njima posle svega što su činili. To su ljudi koji su mi 30 puta jednu stvar rekli, a onda uradili potpuno drugo, 30 puta me uveravajući da je nemoguće da bude nešto drugo. Prema tome ne vidim o čemu bih sa njima razgovarao. Ako moja stranka odluči drugačije, ja ću tu odluku da poštujem, samo u tome neću lično da učestvujem", rekao je Vučić.

Vučić izjavio je da je tokom posete delegacije Srpske napredne strenke Podgorici glavna tema bila položaj Srba u Crnoj Gori, kao i da razgovori nisu vođeni samo sa Milom Đukanovićem, nego i sa čelnicima još dve crnogorske partije.

On se osvrnuo i na današnje sukobe u Jagnjenici apelujući na međunarodne snage na Kosovu da ne napadaju Srbe. On je poručio Srbima sa severa Kosova da budu mirni i uzdrže se od bilo kakve reakcije.

Vučić je rekao da SNS ne želi da obmanjuje narod i tvrdi da će, ako pobedi na izborima, "teći med i mleko", već će u vezi s Kosovom biti "teških i loših odluka po srpski narod i državu Srbiju".

On je naveo da ne zna kakve će to konkretno odluke biti, pošto Vlada ne obelodanjuje detalje iz pregovora s Prištinom.

"Ići ćemo da dobijemo što više možemo, zato ne razumem one iz koalicije Preokret ili iz Demokratske stranke koji nam namerno smanjuju pregovarački kapacitet, zato što prihvataju ono što smo prevazišli i već danas možemo da dobijemo više od toga", kazao je Vučić.

On je poručio da SNS smatra Kosovo delom Srbije, kako je zapisano u Ustavu i u "beloj knjizi" te stranke.

"Nadam se da to neće morati da se menja, ali će u svakom slučaju narod o svemu donositi odluku i mi nećemo teške stvari kriti od naroda", kazao je zamenik predsednika naprednjaka.

On je stanje na severu Kosova opisao kao veoma teško i ocenio da odgovornost za to snosi vlast.

Vučić je ocenio da bi, ukoliko Srbija 9. decembra ne dobije status kandidata za prijem u EU, to bila veoma loša poruka za Srbiju i njene građane.

"Izgubili bismo još tri meseca, pa da čekamo u martu status kandidata. Bilo bi dobro da sada dobijemo status kandidata, iako bi nam mnogo više značio datum za početak pregovora nego sam status kandidata", ocenio je Vučić.

On je odbacio mogućnost postizbornih koalicija s Demokratskom strankom i istakao da SNS želi da "pošteno pobedi" demokrate na izborima.

"Od takve koalicije nema ništa", naveo je zamenik predsednika naprednjaka i dodao da su manjinske stranke prirodni partneri onih partija koje dobiju najveći broj glasova.

Vučić nije precizirao koje su to stranke, ali je naveo da među opozicionim strankama ima onih sa kojima SNS sarađuje i razgovara, poput Demokratske stranke Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.