Vučić: Ako treba, pitaćemo građane

Izvor: B92, 21.Apr.2013, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Ako treba, pitaćemo građane

Beograd -- SNS donela je na sednici Glavnog odbora odluku da njeni članovi u Vladi podrže predlog sporazuma iz Brisela, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao i da ga je GO ovlastio da, ukoliko se ne "uspostavi jedinstvo naroda, jedinstvo ljudi u Srbiji" o prihvatanju sporazuma, Predsedništvo SNS, a ne Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbor, naredne nedelje odluče o tome kako i na koji način pitati građane da se izjasne da li prihvataju briselski sporazum.

Vučić je novinarima nakon šestočasovne sednice GO stranke kazao da ne isključuje ni referendum o tom pitanju i ponovio da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, te da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

Na početku sednice, predsednik SNS-a i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici biti analizirani sporazum sa Prištinom koji je potpisan u petak u Briselu i politička situacija u Vojvodini.

Želim da kažem da to nije pitanje da se neko skriva iz naroda jer nije u stanju da donese takvu odluku. Ja se ne krijem, otvoreno kažem šta je za Srbiju bolje ili manje loše. Ako do toga dodje - ne kažem da je doneta takva odluka - niko se ni iza koga neće kriti i jasno ćemo reći koji su naši stavovi", rekao je Vučić i dodao da ukoliko bi došlo do referenduma i ukoliko bi narod bio protiv, pala bi vlada i on bi morao da podnese ostavku.

Na sednici GO vodjena je demokratska rasprava, rekao je Vučić i dodao da Srbi sa Kosova nisu imali nijednu zamerku.

On je napomenuo da su Srbi južno od Ibra zadovljniji sporazumom nego Srbi na severu, ali da znaju da će SNS uvek štititi njihove interese.

"Borili smo se svim srcem", rekao je Vučić i dodao da niko ne može da kaže da je sporazum katastrofalan.

On je rekao i da je spreman da razgovara sa svima u opoziciji ali da ne može da razgovara sa onima koji uslovljavaju.

Aleksandar Vučić poručio je da su se prevarili svi oni koji misle da pretnjama mogu da zaustave zemlju u očuvanju Kosova i Metohije i stvaranju normalne zemlje, i poručio da "banditska Srbija neće pobediti pristoijnu Srbiju".

"Ako neko misli da pretnjama može da zaustavi zemlju u svom hrabrom držanju i očuvanju Kosova i Metohije, ali pre svega u kretanju ka normalnim vrednostima i stvaranju pristojne Srbije grdno su se prevarili - naišli su na ljude koji od njih neće bežati", rekao je Vučić novinarima posle sednice Glavnog odbora SNS u Centru "Sava".

Vučić, koji je i lider SNS, rekao je da oni koji pokušavaju takvim nasiljem i "zastrašujućim primitivnim rečenicima" nekoga da uplaše, nikada neće pobediti u Srbiji.

"Uvek Srbi znaju da izaberu normalne, a znaće i da izaberu šta je budućnost Srbije", poručio je Vučih i naglasio da "banditi neće pobediti normalnu Srbiju".

"Sa onima koji misle drugačije uvek ćemo razgovarati i pokušati da pronađemo zajedničko rešenje i da budemo jedinstveni, ali jedinstvo normalnih i pristojnih ljudi. Srbija će biti normalna i pristojna zemlja, želeli to banditi ili ne", rekao je Vučih i precizirao da pod takvima ne podrazumeva one koji misle da je sporazum loš, dok "sa onima koji razgovaraju motikama, neće biti razgovora".

"Njima će država dobro da pokaže da od nje nisu jači", rekao je Vučih.

On je dodao da među onima koji se protive predlogu sporazuma ima i onih koji su "sve svoje lepo obezbedili na zapadu", čija deca žive u Londonu ili Parizu a ovde pričaju sve najgore o tim gradovima.

"Od tih neću nikakve primedbe da slušam, niti pridike da razumem. Moja kćerka ide u rusku školu i to bi bilo isto kada bih ja izlazio i držao tirade protiv te zemlje", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da su osim njemu, pretnje stizale i članovima njegove porodice i upitao zbog čega je kriv - da li zbog toga što se borio za Srbe na Kosovu i Metohiji ili što nije dao da u tačku 14 uđe to da Kosovo dobije stolicu u UN ili zato što nije dao da se promeni tačka devet.

On se zahvalio, kako je rekao, "moru pristojnih ljudi" koji nisu u SNS, a koji su juče popodne posle "ludačkih" poruka upućivali poruke: "Mi smo tu uz vas".

Vicepremijer je i posle posete Nenadu Mitroviću u Urgentonom centru, članu SNS koga su danas u Jabuci kod Pančeva povredili simpatizeri Srpske radikalne stranke, rekao da za sve političke odluke treba obezbediti jedinstvo, ali da toga neće biti sa "banditima koji prete, tuku i ubijaju".

Za odluku o podršci predlogu briselskog sporazuma glasalo je 377 članova GO, dva su bila uzdžana i osam protiv. Na današnjoj sednici nije bilo reči o Vojvodini, iako je bilo najavljeno, a sednica o tom pitanju biće održana sledeće nedelje, kazao je Vučić.

Na predlog lidera stranke Aleksansdra Vučića sednica je od samog početka zatvorena za javnost, a odluke će novinarima biti prenete po njenom završetku.

Potpredsednik stranke Nebojša Stefanović izjavio je Tanjugu pred početak sastanka da će Glavni odbor stranke doneti odluku o tome kakav će stav stranka zauzeti prema predloženom sporazumu.

"Nakon toga očekujem sednicu vlade, a da li će ona biti održana danas ili sutra zavisi od toga kako bude odlučio permijer Srbije Ivica Dačić", izjavio je Stefanović.

Stefanović, koji je i predsednik Narodne skupštine, rekao je da će posle toga organizovati konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova kako bi se dogovorila dinamika kada će to što bude odlučila vlada doći na dnevni red.

Prema njegovim rečima, biće odlučeno i kada bi se pregovarači mogli naći pred poslanicima da objasne, u skladu sa rezolucijom koju je parlament doneo, tok pregovora i šta je to što je vlada prihvatila ili odbila.

Prema rečima članova Odbora koji su povremeno izlazili sa sednice na pauzu, još se razmatra prva tačka dnevnog reda - predlog sporazuma sa Prištinom.

Sednici prisustvuje i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin iz Pokreta socijalista, koalicionog partnera SNS-a.

O sporazumu koji je parafiran u petak u Briselu odlučuje i Predsedništvo Socijalističke partije Srbije, takođe članice vladajuće koalicije, čiji je lider premijer Ivica Dačić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić juče su izjavili da je predlogom sporazuma u Briselu postignuto najbolje rešenje koje je moguće u ovom trenutku.

Sednica Vlade biće održana sutra, a sednica Narodne skupštine u sredu ili četvrtak i u tom periodu bi trebalo da bude obavljen razgovor sa Srbima na Kosovu, naveo je Vučić.

Za odluku o podršci predlogu briselškog sporazuma glasalo je 377 članova GO, 2 su bila uzdžana i 8 protiv.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.