Vučević i Komlenski podneli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina; Vučić: Spreman sam da budem na poligrafu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 05:01

Vučević i Komlenski podneli krivičnu prijavu protiv Vučića i Vulina; Vučić: Spreman sam da budem na poligrafu

Potpredsednik SNS Miloš Vučević i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski predali su danas u Republičkom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina zbog, kako su rekli, navoda u medijima koji dovode u vezu državni vrh sa organizovanim kriminalom.

Vučević je novinarima ispred Tužilaštva rekao da su preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svog pravnog zastupnika predali krivičnu prijavu, u kojoj su pobrojali navode koji su se konstantno poslednjih dana pojavljivali u medijima, ali i predstavnike nekih opozicionih stranaka, koji Vučića i Vulina dovode u vezu sa kriminalnom grupom Belivuk-Miljković.

U krivičnoj prijavi, kako kaže, traže od tužilaštva da proceni da li je nadležno za ovaj slučaj i ko je nadležan, te da utvrdi sve činjenice i da javnost Srbije dobije odgovor, odnosno, istinu.

"Bez ove prijave, odnosno bez iniciranja ove prijave, sve se svodi na mogućnost spekulacije, različitih tumačenja, tvrdnji ili onoga što naš advokat naziva 'mkp - medijski krivični postupak'", rekao je Vučević.

Preneo je novinarima da su u krivičnoj prijavi spomenuti KRIK, Birn, N1, Nova S, portal iz Hrvatske, koji su se, kako kaže, takođe bavili ovom temom, ali i saopštenje Stranke slobode i pravde.

Vučević je dodao da očekuje da tužilaštvo postupa po podnetoj krivičnoj prijavi, a kako je rekao, preko pravnog zastupnika, on i Komlenski žele da budu aktivni u procesu koliko to zakon omogućava podnosiocima krivične prijave.

"Neka tužilastvo utvrdi ko je šta izjavio i neka da priliku onima koji se dovode u vezu da daju svoju izjavu", kazao je Vučević.

Na pitanje novinara da kao diplomirani pravnik kaže za koje tačno krivično delo goni Vučića i Vulina, Vučević je rekao da on nije dužan da kvalifikuje krivična dela, već dokaze, odnosno navode.

"Kvalifikacije ostavljam nadležnom tužilaštvu", dodao je i pojasnio i da su oni kvalifikovali delo, to nije obavezujuće za tužilaštvo koje je jedino nadležno da to učini prema zakonu i Ustavu.

Upitan da li on ima saznanja da postoji veza između Vučića i Vulina sa organizovanim kriminalom, Vučević kaže da je upoznat kao i svi drugi građani iz medija koji su prethodnih dana to plasirali kao apsolutnu istinu.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje da li on sumnja da Aleksandar Vučić ima veze sa klanom Belivuka, Vučević kaže da Tužilaštvo mora da raspravi te stvari.

"Tvrdim da tužilaštvo mora da raspravi te stvari, tvrdim da ovo ne može da ostane na novinskim naslovima, medijskim spekulacijama, nego da se o tome mora raspravljati pred nadležnim organima", naveo je.

Vučević je, odgovarajući na pitanje da li je predložio sučeljavanje Belivuka i Miljkovića sa Vučićem i Vulinom, kazao da su on i Komlenski naveli dokaze iz kojih su definisali krivičnu prijavu, a da je za izvođenje dokaza zaduženo Tužilaštvo.

"Da li će saslušavati, sučeljavati, koristiti druga dokazna sredstva, to je na tužilaštvu", dodao je.

Na zahtev novinara da dobiju krivičnu prijavu, Vučević je kazao da ne može da je da jer nije javni dokument, ali da svi znaju šta može da piše jer su to navodi koji su se prethodnih dana pojavljivali u medijima.

Vučević je kazao i da ne zna zašto sada postoji nervoza kod onih koji su tvrdili da postoji veza između Vučića i Vulina sa kriminalnom grupom i kazao da sada imaju priliku da iznesu sve dokaze za koje tvrde da imaju.

Govoreći o krivičnoj prijavi za Jovanjicu, Vučević je kazao da se i tada pojavila nervoza kod onih koji su pre toga tvrdili da je Andrej Vučić kriv.

Komlenski je novinarima kazao da do trenutka dok mediji nisu prestali da prenose odbranu Belivuka i Miljkovića, koji po zakonu imaju pravo da kažu sve što žele, bilo da je istina ili ne, potreba za prijavom nije postojala.

"Onoga trenutka kada se to pretvorilo u tvrdnje da postoji veza Vučića i Vulina sa organizovanom kriminalnom grupom, pominjanje kuće u Ritopeku, tvrdnje da je to tačno, tog trenutka se pojavio jasan pravni osnov da podnesemo krivične prijave kako bi tužilaštvo te tvrdnje preispitalo", naveo je Komlenski.

Ispred Tužilaštva u Nemanjinoj prisutni su bili i građani koji su došli da pruže podršku Vučeviću i predsedniku Vučiću, među kojima je i predsednik Udruženja nestalih, ubijenih, kidnapovanih na KiM Simo Spasićem.

Takođe, prisutan je bio i veliki broj medijskih ekipa.

Veljko Belivuk, vođa kriminalne grupe koji je osumnjičen za pet brutalnih ubistava, mučenje i dilovanje droge, na saslušanju u tužilaštvu govorio je, kako su naveli pojedini mediji koji tvrde da su imali uvid u transkript njegovog saslušavanja, o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tada je naveo da su Vučić i njegovi saradnici tražili od njega više usluga, među kojima i da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika.

Takođe, Belivuk je kazao i da je od njega traženo da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz "CarGo".

Vučić: Spreman sam da tokom saslušanja budem na poligrafu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman tokom saslušanja o Belivukovoj grupi bude tokom saslušanja sve vreme priključen na poligraf.

"Spreman sam da to saslušanje izvedem tako što ću biti prikopčan na poligraf, gde sam već jednom bio i da se vidi da li sam i jednu reč slagao ili ne o svakom od navoda. Siguran sam da je na to spreman i Vulin", istakao je Vučić.

Predsednik je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li je podnošenja prijava protiv njega i Vulina dobar način da odgovori na optužbe članova kriminalnog klana i tajkunskih političara.

Kaže da kada se postavlja pitanje pitanje kako su oni sebe doveli u tu situaciju, kaže da je to zato što imaju političke protivnike koji imaju mnogo para, a veoma malo morala i dug staž na vlasti i nemaju nikakve rezultate osim ličnog bogaćenja.

Vučić ističe da ti politički protivnici sada sa medijskim partnerima pokušavaju da izvrše pritisak na ljude koji su odgovorni i pošteni i nemaju tajne račune u zemlji i inostranstvu.

I onda samo jedna laž sustiže drugu, kazao je Vučić.

Smatra da je da je podnošenje krivičnih prijava protiv samih sebe dobar način da kažu sve što imaju, kao što je bilo u slučaju Jovanjica, i pokažu koliki su lažovi svi koji tvrde da su on i Vulin imali bilo kakve veze sa grupom Belivuka.

"Čuo sam se sa Stefanovićem povodom FBI i Belivuka"

Aleksandar Vučić ponovio je danas da u slučaju Belivuk FBI nije imao nikakvu ulogu i rekao da se pre dva dana tim povodom čuo sa Nebojšom Stefanovićem i da ga je pitao o kakvoj ulozi FBI je govorio.

"On mi je preneo da nije rekao da je FBI imao ulogu u slučaju Belivuk, već je valjda mislio uopšteno.

Govorim šta je on meni rekao, pošto naravno u slučaju Belivuk FBI nije imao nikakvu ulogu", kazao je Vučić novinarima odgovarajući na pitanje da li se čuo sa Stefanovićem i da li je on mogao da pogreši kada je govorio o pitanju saradnje sa FBI u slučaju Belivuk.

Vučić je istakao i da su u slučaju Belivuk sve obavili MUP i BIA.

"Naknadno pri otvaranju telefona prvo su MUP i BIA otvorili fotografije i prve fotografije koje su pokazane bile su naše fotografije, a kasnije smo imali podršku evropskih sestrinskih službi", objasnio je Vučić i ponovio da u ovom slučaju FBI nije ništa uradio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučević podneo prijavu protiv Vučića

Izvor: B92, 03.Avg.2021

Beograd -- Povodom tvrdnji grupe Veljka Belivuka i nekih političara, potpredsednik GO SNS Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao završetak radova na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.