Vesić i Dačić: Vučić će odluku o Tirani doneti u interesu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2022, 11:51

Vesić i Dačić: Vučić će odluku o Tirani doneti u interesu Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcionere SNS, Goran Vesić, izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odluku o učešću na Samitu EU - Zapadni Balkan, 6. decembra u Tirani, doneti isključivo u interesu Srbije i njenih građana.

Ne znam da li će predsednik otići u Tiranu i kakvu će odluku doneti, ali siguran sam da će uvek doneti odluku u interesu građana Srbije, a ne u svom ili u interesu stranke. Ukoliko bude doneo odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ode na Samit, uradiće to u interesu naše zemlje, rekao je Vesić za TV Prva.

On je istakao da je Evropska unija ponizila Beograd svojom reakcijom, nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti imenovao Nenada Rašića za ministra, što je, kaže, potez koji je čak protivan i takozvanom ustavu samoproglašenog Kosova.

To imenovanje ocenio je kao skandal kojim su prekršeni Briselski sporazum, i zakoni jednostrano proglašene države.

"Onda čujete portparola EU koji poziva obe strane na uzdržanost...Pa, kako biste vi reagovali, kako bi reagovao bilo koji predsednik u svetu, nego onako kako je reagovao predsednik Srbije, ukazao je Vesić.

Naveo je da je ono su uradili Nenad Rašić i Rada Trajković, koju je Rašić postavio za svoju savetnicu, poznato u našoj istoriji kao izdaja, i ostaće njima doživotno kao beleg.

Vesić je istakao i da Evropska unija, šta god da Kurti učini, i koliko god da nije u pravu, tu samoproglašenu državu doživljava kao svoje čedo, zbog čega Brisel misli da treba da bude popustljiviji prema njima.

Podsetio je da predsednik Vučić za 10 godina nije odbio da ode ni na jedan razgovor u Brisel, u konstruktivnom duhu, razgovarao o svakom predlogu, a Beograd ispunio sve što je potpisano u Briselu, ili na drugim mestima gde se razgovaralo o normalizaciji stanja.

Albanska strana nije ispunila svoje obaveze, pre svega sadašnja vlast u Prištini, Aljbin Kurti, i to je nešto što međunarodna zajednica mora da sankcioniše. Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, čiji je garant EU, nije osnovana. To čekamo 10 godina, poručio je ministar Vesić.

Predsednik će odluku o odlasku u Tiranu doneti posle sastanka sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku o tome da li će učestvovati na samitu u Tirani doneti posle sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom .

Dačić je, posle sastanka sa Iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova, u izjavi novinarima kazao da odluka o odlasku nije motivisana time da li Srbija želi da ide u EU ili ne.

"Ta odluka je odluka o beskrajnoj toleranciji EU prema izazivačima eskalacije sukoba na KiM, odnosno prema Kurtiju", rekao je Dačić i dodao da je Kurti "pod noge bacio" EU i Briselski sporazum.

Istakao je svi planovi zavise od toga da li EU i Međunarodna zajednica žele da izvrše pritisak na one koji uporno izazivaju sukobe.

Ocenio je da je sutrašnja poset Lajčaka jedna u nizu onih za prevazilaženje eskalacija jer postoji spisak incidentnih situacija koje Priština proizvodi i koji je neograničen.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Vučić će odluku o Tirani doneti u interesu Srbije

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 04.Dec.2022

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcioner SNS, Goran Vesić, izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odluku o učešću na Samitu EU – Zapadni Balkan, 6. decembra u Tirani, doneti isključivo u interesu Srbije i njenih građana. “Ne znam...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Brnabić: Vučić još nije doneo odluku da li ide u Tiranu, smatram da treba da ode

Izvor: RTS, 04.Dec.2022

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije doneo odluku o odlasku na Samit EU-Zapadni Balkan i naglasila da smatra da je važno da ode tamo jer niko nema kredibilitet i ne može da se suoči sa licemerjem kao on. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.