VOICE: Za odnošenje životinjskog otpada male opštine u Vojvodini plaćaju kao devet Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Mar.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Za odnošenje životinjskog otpada male opštine u Vojvodini plaćaju kao devet Beograda

Opštinska vlast u Srbobranu je za usluge privatnog preduzeća "Eko vet plus", koje je povezano sa Srpskom naprednom strankom, a koje se bavi spaljivanjem životinjskog otpada izdvoji gotovo devet miliona dinara, što je čak devet puta više nego što je za istu uslugu planirano u glavnom gradu Srbije Beogradu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Drastično veće iznose >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od Beograda za 2019. godinu već su izdvojili Bačka Palanka, Bečej, Bački Petrovac, čime je nastavljeno slivanje "vrtoglavih" milionskih iznosa u "Eko vet plus", preduzeće pod upravljačkom palicom Srpske napredne stranke (SNS), navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Kako je VOICE ranije pisao, od kraja 2017. godine - kada je ovo preduzeće osnovano - kroz "ekspresno" sprovedene javne nabavke je više od trećine opština u Vojvodini unapred platilo uslugu spaljivanja nepoznatih količina životinjskih leševa u tada tek postavljenom pogonu u ataru Vrbasa, piše u članku.

Dodaje se da je za kratko vreme, "Eko vet plus", koji je za godinu dana promenio tri formalna vlasnika, a koji su svi povezani sa SNS-om, ostvario prihod veći od milion evra, dok su javnosti ostale nepoznate količine prikupljenih leševa sa javnih površina vojvođanskih opština.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, trenutno su u toku pozivi za uslugu spaljivanja životinjskog otpada u opštinama Temerin, Bač i Beočin, navodi VOICE.

U članku piše da pošto je polovinom 2017. godine Branislav Radišić, bivši rukometaš Vojvodine, osnovao "Eko vet plus", čije je sedište u Novom Sadu bilo obeleženo tek jedva vidljivom papirnom ceduljicom, 2018. godine preduzeće je prvo prešlo u vlasništvo Todora Šimprage, poverenika SNS-a i člana Opštinskog veća u Srbobranu, da bi ga potom preuzeli javnosti nepoznati Sava Milović iz Novog Sada i Jasmina Stojadinović iz Beograda.

Dodaje se da su promene vlasništva nad preduzećem sa imovinom od oko 22 miliona dinara i višemilionskim prihodom, za manje od godinu dana izvršene sa ulogom od svega 10 hiljada dinara.

VOICE piše da je u martu ove godine Sava Milović postao apsolutni vlasnik spalionice u Vrbasu. Prema istraživanju VOICE-a, Sava Milović povezan je sa Branislavom Radišićem, osnivačem "Eko-vet plusa", preko novosadskog udruženja "Agropolis", u kome su obojica bili zastupnici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.