U vojvođanskim opštinama na vlasti i SNS i SPS i LSV...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vojvođanskim opštinama na vlasti i SNS i SPS i LSV...

Nakon nedavno održanih izbora, gradovi i opštine u Vojvodini krenuli su u konstituisanje lokalnih vlasti. I dok se na republičkom nivou uveliko spekuliše ko sa kim može ili ne u koaliciju, u senci viših nivoa na lokalima se prave najrazličitije kombinacije. Stručnjaci poručuju da je to prirodno stanje i da je za lokal najvažnije da se oforme stabilne vlasti, koje će biti kompetentne da rešavaju probleme građana.

Na poslednjoj sednici skupštine u Alibunaru dogovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da će u vlasti učestvovati Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Vlast je dogovorena i u Baču, a koalicioni sporazum potpisali su SNS, LSV, Pokret socijalista (PS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM). U toj opštini opoziciju će činiti SPS i Srpska radikalna stranka (SRS) i Demokratska stranka (DS).

Pročitajte još:

SNS na vlasti u Apatinu uz pomoć odbornika DS i SRSTomašević novi stari predsednik SO Bečej Biraju se lokalne vlasti u Vojvodini

Koalicija između SNS i LSV dogovorena je i u Irigu, gde će u vlasti učestvovati i odbornici PS i SPS.

Konstitutivna sednica održana je i u Kikindi, gde će zajedno sa SNS u gradskoj vlasti učestvovati i SVM, dok su u opoziciji ostali i SPS i LSV, kao i demokrate.

Vršac je prva lokalna samouprava čije će rukovodstvo preuzeti žena, jer je za gradonačelnicu izabrana Dragana Mitrović iz SNS. Tu stranku su u Vršcu podržali i odbornici Pokreta "Vršačka regija, evropska regija", a opoziciju će činiti SPS, GG "Za bolji Vršac", DS i Pokret "Dosta je bilo".

Na današnjoj sednici skupštine opštine Apatin odbornici SPS su napustili zasedanje, kada se videlo da je SNS uspela da obezbedi većinu za formiranje vlasti u toj opštini. SNS su podržali i odbornik sa liste DS Bruno Urbanovski, kao i odbornik sa liste SRS Miodrag Pavlović, čime je SNS dobila većinu potrebnu za formiranje vlasti u Apatinu.

U Pančevu SNS i SVM

Konstitutivna sednica održana je i u Pančevu, gde će na vlasti biti SNS i SVM. Prva opština koja je formirala vlast nakon lokalnih izbora bila je Sečanj, a SNS su u tom mestu podržali odbornici SRS.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da u šarolikim koalicijama na lokalnom nivou nema ništa čudno, jer se situacija na tom nivou razlikuje od viših nivoa.

"Paradoks izbora u Srbiji je što se oni u isto vreme raspisuju na sva tri nivoa, pa se pomešaju 'babe i žabe'. U razvijenim demokratijama to nije slučaj, i kada bi se u Srbiji razdvojili lokalni od ostalih izbora lakše bi se ispoljiila volja birača na lokalnim nivoima, jer tu uostalom ni teme nisu iste kao u slučaju republike", kazao je za RTV Popov.

Lokalni problemi, drugačiji odnosi

On je dodao i da se, uz sav centralizam stranaka u Srbiji, ljudi u opštinskim odborima moraju baviti lokalnim problemima, pa su zbog toga i drugačiji odnosi.

"I to je razumljivo jer oni svi žive u istom mestu i brinu iste brige, pa i bolje razumeju potrebe od stranačkih centrala, koje se često ljute na njih", istakao je Popov.

Direktor Centra za regionalizam je ocenio i da su na lokalnom nivou ideloške razlike manje oštre, a da se nesuglasice zapravo najviše javljaju zbog personalnih podela, odnosno nesuglasica oko toga kome će koja fotelja pripasti.

Popov se složio i da je za lokalne sredine najvažnije da se naprave stabilne koalicije i vlasti, ali i one koje su kompetentne da rešavaju probleme građana.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.