Stranke osudile napad na dekana FPN-a

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke osudile napad na dekana FPN-a

Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka i Nova i Socijaldemokratska stranka osudile su fizički napad na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića i zatražile da počinioci tog dela budu najstrože kažnjeni.

Vladajuća Srpska napredna stranka je osuđujući napad na profesora Iliju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vujačića, izrazila nadu da će uskoro biti otkriveni i kažnjeni svi koji su odgovorni za taj napad.

"Koristimo priliku i da pohvalimo rad pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u najkraćem roku otkrili i priveli napadače, a uvereni smo da će uskoro biti otkriveni i najoštrije kažnjeni svi odgovorni za ovaj sramni atak na istaknutog člana akademske zajednice", navodi se u saopštenju.

SPS u saopštenju ocenjuje da je profesor Vujačić je "izvrstan pedagog, koji je ostvario dobru saradnju sa studentima, ne samo kao dekan, već i ranije kao prodekan".

"Zbog toga je od izuzetne važnosti da se utvrdi ko se usudio da napadne profesora Univerziteta i koji su im bili motivi, da se to ne bi ponovo dogodilo", smatraju u SPS-u.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov ocenila je napad na Vujačića kao skandalozan i upitala ministra policije Nebojšu Stefanovića šta MUP radi da bi se otkrii organizatori napada.

"Iz medija smo saznali da su konkretni napadači uhvaćeni, međutim očigledno je da je napad organizovan. Naše pitanje je ko je to organizovao, naručio? Ko su osobe koje stoje iza napada i zbog čega", upitala je Aleksadnra Jerkov u Skupštini Srbije u delu sednice predviđenom za poslanička pitanja.

"Mnogi u društvu u kome danas živimo mogu da pomisle da je sasvim legitimno da se na takav način mogu obračunavati sa profesorima univerziteta. Od verbalnog do fizičkog nasilja je mali korak", ocenila je Jerkov, tvrdeći da "policija selektivno reaguje na slučajeve verbalnog i fizičkog nasilja u zavisnosti od toga ko su žrtve, a ko počinioci".

I poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević osudio je fizički napad na profesora Vujačića i zatražio da se otkrije naručilac.

Pavićević, koji je docent na FPN-u, rekao je novinarima u parlamentu da je, uprkos tome što je policija saopštila da je otkrila počinioca, najvažnije pitanje ko je naručio fizički napad na uglednog profesora imajući u vidu da je pre dva meseca članove Nastavno-naučnog veća fakulteta obavestio da postoje ucene, pretnje, da se od nejga traži da podnese ostavku na mesto dekana i da će, ukoliko ne učini, biti fizički napadnut.

Socijaldemokratska stranka osudila je napad ističući da je to još jedan u nizu pokazatelja porasta nebezbednosti društva i povratka u atmosferu devedesetih godina.

"Nije uspeh ove vlasti da otkriva počinioce krivičnih dela, već je neuspeh što kreira atmosferu u kojoj se to nasilje dešava", navodi se u saopštenju SDS.

Dekan Fakulteta političkih nauka napadnut je u subotu, 15. novembra, ispred svoje kuće.

Policija je zadržala dve osobe zbog sumnje da su učestvovale u napadu, dok se za jednom intenzivno traga.
Pogledaj vesti o: Nova socijaldemokratska stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.