Sto dana Vlade Srbije - tetka u Kanadi i druge afere

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2017, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana Vlade Srbije - "tetka u Kanadi" i druge afere

Vlada premijerke Ane Brnabić, peta naprednjačka Vlada, danas navršava 100 dana rada. Za to vreme, usvojeno je više nacrta zakona, održano je 17 sednica, a ovaj prvi tromesečni period će se pamtiti i po brojnim aferama.

I pre polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije, Ana Brnabić je bila atraktivna tema u domaćim i svetskim medijima. Stranci su o njoj pisali kao o prvoj gej premijerki u ovom delu Evrope, dok su analitičari i opozicija upozoravali da će nova vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << biti samo servis Aleksandra Vučića, dok će Brnabić u njoj biti samo "ukras".

Prvi premijerkini dani u Nemanjinoj 11 pamtiće se i po aferi "stenogram". Ubrzo nakon što je za časopis Blumberg izjavila da Srbija između Rusije i Evropske Unije bira Evropu, transkript tog intervjua završio je na stolu ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina. Odnela ga je sama Ana, kako bi demantovala Blumberg.

Na početku mandata, kao prioritet najavila je modernizaciju i digitalizaciju, ali su se tokom mandata nametnule druge teme. Jedna od tih su i sukobi unutar same Vlade. Glavna akterka sukoba - ministarka Zorana Mihajlović - prvo sa ministrom Zoranom Đorđevićem oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a onda i sa ministrom Aleksandrom Vulinom oko afere "tetka".

Otkriće KRIK-a da je Vulin kupio stan novcem ženine tetke iz Kanade, još je nešto po čemu će se pamtiti aktuelna Vlada. Dok je Mihajlović zauzela stav da slučaj treba ispitati, premijerka je ostala uzdržana.

Još jedna tema aktuelna tokom prvih 100 dana, bio je i odnos Vlade prema medijima. Ugašen je nedeljnik Vranjske, a brojna javna glasila udružila su se u protestu protiv "medijskog mraka". Premijerka međutim ne vidi razlog za protest.

O postignutim rezultatima, sama će govoriti 14. oktobra, kada će saopštiti i koliko će biti povećane plate i penzije u javnom sektoru.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.